<![CDATA[]]>

5 bra råd till lantbruksföretag

Anna-Karin Florén

Publicerades: 17 augusti, 2011

För Tommy Johansson och Kim Sneider – och många andra lantbruksföretag – gäller det att skaffa extraintäkter för att klara ekonomin. Här ger proffset fem råd för lantbruksföretagare som vill starta ny verksamhet vid sidan om.

– Lönsamheten är pressad inom jordbruket och många vill hitta nya sätt att överleva, säger Tommy Johansson (till vänster på bilden) som har en gård med familjen i Lyrestad, Västergötland.

Några satsar då på turism eller gårdsbutiker. Men Tommy Gustafsson och hans vän Kim Sneider har valt att satsa på en maskinstation för att få intäkter på maskiner som ändå behövs i det egna jordbruket. I sitt bolag Toki Agrotjänst AB kan de då erbjuda bönderna i trakten tjänster.

– Det är ett sätt att få ut fler timmar på maskinerna och att kunna fortsätta att bedriva jordbruk. Samtidigt måste man tycka att det är roligt, säger Tommy.

Linda Segerblom, enhetschef för företagande på LRF, ger sina bästa tips till dig som vill starta ny verksamhet som komplement till traditionellt jordbruk.

  1. Gräv där du står. Ta en titt på din närmiljö, vad har du för omgivande natur och konkurrensbild? Om du har vackra omgivningar som passar för turism kan du erbjuda boende eller turridning. Ligger din gård nära en stad, kanske en gårdsbutik passar bäst. En gårdsbutik kan ge extra intäkter av sådant du redan producerar, eftersom hela vinsten går direkt till dig i stäl- let för till mellanhänder.
  2. Var trendkänslig. Jordbruk förknippas kanske inte med trender, men faktum är att du har allt att vinna på att vara rätt i tiden. Tänk efter vilka tjänster som både konsumenter och kollegor kommer att efterfråga inom en överskådlig framtid.
  3. Förankra med familjen. För alla nyföretagare är det viktigt att ha familjen med sig. Men för dig som driver jordbruk är det extra viktigt, eftersom verksamheten på ett eller annat sätt alltid berör och helst engagerar hela familjen.
  4. Själv är inte bäste dräng. Jordbruk är ett omfattande verksamhetsfält och ingen kan vara duktig på allt. Bredda kompetensen i företaget genom att arbeta med personer som kompletterar din kompetens. Produktutveckling, distribution och infor- mation är några områden som lantbrukare kan behöva ta hjälp med, eller skapa samverkan kring.
  5. Samverka med grannarna. Om det finns flera bönder i trakten, kan det vara idé att höra sig för om ni kan samarbeta kring en affärsidé för att öka lönsamhet och effektivitet. Nyföretagande inom jordbrukssektorn kan vara resurskrävande, och genom att dela på kostnaderna kan ni sänka den ekonomiska tröskeln. En gårdsbutik kan ju sälja olika specialiteter från olika gårdar.

Artikeln är ett utdrag av ett reportage i Driva Eget om lantbruksföretag och hur man kan skaffa sidointäkter.

Uppdaterad 2015-07-06