Tillväxtverket försvarar miljonsatsning på kvinnor

Redaktionen

Publicerades: 17 augusti, 2012

Efter att Tillväxtverket kritiserats för att lägga 375 miljoner på kvinnors företagande utan att följa upp resultatet går de nu ut och försvarar sig. Enligt dem har kvinnors företagande ökat med 13,2 procent under fyra år. Men om det är Tillväxtverkets förtjänst eller inte är inte lika tydligt.

Det var i onsdags som Svenska Dagbladet gick ut med att Tillväxtverkets satsning Främja kvinnors företagande – som syftar till att öka antalet kvinnor som driver företag i Sverige – inte har följts upp.

Enligt dem vet varken regeringen eller Tillväxtverket vilka effekter pengarna – sammanlagt 375 miljoner kronor mellan 2007 och 2014 – har haft. En orsak är att man inte har kunnat göra ordentliga uppföljningar eftersom man inte krävt in personnummer eller organisationsnummer av programmets deltagare.

Antalet personer som har deltagit i programmet är också osäkert. Annie Lööf sa tidigare att det rör sig om 27 000 kvinnor, men Tillväxtverket medgav i veckan att siffran är för stor eftersom samma person kan förekomma flera gånger i statistiken.

Nu går Tillväxtverket ut och försvarar sig. Före detta näringsministern Maud Olofsson, som drog igång myndighetens program Främja Kvinnors Företagande, säger till SvD att hon till skillnad från tidigare regeringar faktiskt initierade en utvärdering för satsningen.

– Det är ovanligt att man vill utvärdera sig själv, och det gjorde aldrig mina företrädare. Det är ett plus i kanten som minister, säger hon till tidningen.

Gunilla Thorstensson, programansvarig för Främja kvinnors företagande, skriver på sin blogg att antalet företag som drivs av kvinnor har ökat med 13 procent mellan 2006 och 2010, enligt statistik från SCB.

Men om det beror på Tillväxtverkets program eller andra faktorer framgår inte.

– Trenden att kvinnors företagande ökar är tydlig. En ökning med 13,2 procent mellan åren 2006 och 2010 är mycket positiv. Men nu gäller det att vara uthållig och konsekvent så att den positiva utvecklingen fortsätter, säger även Anneli Sjögren, avdelningschef på Tillväxtverket, i ett pressmeddelande som myndigheten skickat ut. 

I mars gick dock Företagarna ut med en undersökning som visade att antalet kvinnor som driver företag ökar i snigeltakt. Idag är 29,4 procent av Sveriges samtliga företagare kvinnor. År 2005 var siffran 28,3 procent.