<![CDATA[]]>

Företagsboom hos 65-plussare

Camilla Björkman

Publicerades: 19 mars, 2013

Medan siffrorna sjunker för nyföretagandet fortsätter fler personer över 65 att starta eget. I genomsnitt startar fyra pensionärer om dagen eget företag.

1 586 personer – så många över 65 år startade eget företag förra året. Det är i genomsnitt fyra pensionärer per dag.

Året dessförinnan startades det 1 383 enskilda firmor i samma åldersgrupp – en ökning med 15 procent. Det visar statistik som Visma tagit fram.

Det är glada siffror i jämförelse med det totala nyföretagandet, som minskade förra året.

Även på Nyföretagarcentrum är pensionärerna flitiga besökare, berättar vd Harry Goldman. Enligt honom beror ökningen dels på de skattelättnader som införts för pensionärer som driver eget. Och dels på en annan attityd till och hos äldre:

– Äldre är mer aktiva idag. Och det finns en förändrad syn på att jobba när man blir äldre. Det påverkar också inställningen till att starta företag som pensionär.

Han tror också att äldre blir peppade av yngre:

– Den yngre generationen, som är på hugget att starta eget, säger till sina far- och morföräldrar att ”kom igen nu, starta eget!”, säger Harry Goldman.

Han berättar också att övriga Europa har fått upp ögonen för Sverige i frågan, något han märker när Nyföretagarcentrum jobbar med andra länder.

– I mångas ögon är vi ett praktexempel, säger han.

Av 65-plussarna som startat eget är sju av tio män. 2011 var männens andel 75 procent. Kalmar län stod för den största ökningen av pensionärers nyföretagande med ett plus på 92 procent, jämfört med året innan. Norrbotten hamnade sist med ett minus på 22 procent.

Framförallt är det konsultuppdrag som lockar 65-plussarna och då i större grad hos männen. Bland kvinnorna är uthyrning av bostäder och lokaler den största branschen.

Hur ska du planera för bästa pensionsstrategin? Se råd i vårt webb-tv-klipp

här.