Hur fungerar F-skatt?

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 3 juni, 2014

Jag är 20 år och funderar på att bli en F-skattare för att kunna jobba för bönder och åkerier på ett enklare sätt. Vill även kunna styra över min egen dag och göra olika saker.

Men jag är lite osäker på hur det fungerar med F-skatt – jag vet ju att man betalar in egen skatt men skulle gärna vilja ha lite mer information så att jag kan förstå för- och nackdelar.

Att vara godkänd för F-skatt betyder helt enkelt att du har fått okej från Skatteverket att driva näringsverksamhet, alltså ett företag.

Den som betalar ut pengar till dig ska då inte dra skatt eller betala sociala avgifter. Dessa betalar du i stället in själv.

När du ansöker om F-skatt får du fylla i hur mycket du tror att du ska tjäna under det kommande året. Ta hjälp att göra detta i vår startguide. Du får sedan besked från Skatteverket hur mycket du ska betala in varje månad i preliminär skatt.

När året har gått ska du i deklarationen ta upp de inkomster som det till slut blev.

Eftersom det är svårt att uppskatta vad du ska tjäna i början är ett tips att göra en pessimistisk bedömning. Men om det till slut blir mer i skatt gäller det att ha pengar till att betala in extra skatt.

Du ska också redovisa och betala in moms till Skatteverket, oftast en gång per kvartal.
Även här går det utmärkt att ringa direkt till Skatteverket och få hjälp.

Verkar det krångligt? Ta hjälp av en ekonomikunnig person som hjälper dig – så att du kan fokusera på att driva ditt företag.