<![CDATA[]]>

Miljarder betalas ut i direktupphandlingar

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 3 juni, 2013

Direkta upphandlingar hos kommuner och landsting – där finns pengar att tjäna för många företag. Varje år gör kommuner och landsting direktupphandlingar för över 100 miljarder. Vinnarna är ofta tjänsteföretag.

Myndigheterna kan göra direktupphandlingar för upp till 284000 kronor för de flesta varor och tjänster. Och enligt en undersökning som marknadskonsulten Doublecheck har gjort i samarbete med Dagens industri är direktupphandlingar mycket vanliga.

I en del kommuner har 60 procent av kommunens årliga inköp skett genom direktupphandlingar, skriver Dagens industri i dag.

Vinnarna är ofta företag i tjänstesektorn – och de som har upparbetade kontakter och relationer i kommunerna eller landstingen.
– Det är en marknad som går att påverka, säger Fredrik Tamm, vd på Doublecheck, till Dagens industri och fortsätter:
– Ett snitt om 10 procent av alla anställda inom kommun och landsting har någon form av attesträtt. De kan påverkas av helt vanlig marknadsföring, allt från traditionell reklam till riktad kommunikation och seminarier.

Han tipsar också om att de flesta myndigheter har en inköpspolicy att de alltid ska fråga tre leverantörer. Då är miljömärkningar som Svanen och andra kvalitetsmärkningar saker som går hem.
LÄS OCKSÅ: Vinn en upphandling – med samarbete