<![CDATA[]]>

”Jag tycker att det är bortkastad tid”

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 17 april, 2013

I dag debatteras bluffakturor i riksdagen, men Driva Egets expert i ämnet, Anders Nyman, har inte så stora förhoppningar inför debatten.

Driva Eget har legat i de senaste två åren kring ämnet bluffakturor och fakturaskojarna. I varje nummer av tidningen finns information kring detta, vi har tipsat om hur du gör som drabbad – och vad du inte ska göra.

En av våra experter i ämnet är Anders Nyman, journalist som kämpat i över tio år mot skojarna och som driver konsumentsajten Knyt.se.
Onsdagens riksdagsdebatt har han inte så stora förhoppningar inför.
– Jag tycker att det är bortkastad tid. Jag har precis läst igenom de motioner som kommit in – och som kommer avslås. Motionerna handlar om kreditupplysningsföretagen och de motionerna kommer inte att gå igenom tror jag.

Hos de småföretagare som är drabbade av bluffakturor finns en stor oro för att den obetalda fakturan ska gå vidare till Kronofogden och registreras hos kreditupplysningsföretagen. Trots att det redan i dag går att neutralisera hotet genom att bestrida en bluffaktura på rätt sätt.

Anders Nyman menar att motionerna kring nya regler för kreditupplysningsföretagen blir svåra att genomföra, då dessa företag gör sitt bästa för att ha kvar nuvarande regler.
– De vill ju aldrig få mindre att göra. Och att ta bort hotet om betalningsanmärkning kommer inte att stoppa de som skickar bluffakturor.

Vad borde debatteras, tycker du?
– Jag tycker att samhället borde göra mer och informera bättre, som Driva Eget har gjort i två år. Det borde även finnas en utredningsenhet hos polisen som sysslar med de här fallen. Jag tycker också att man ska se till att beivra brott mot marknadsföringslagen. I dag får företag inte skicka erbjudanden som ser ut som fakturor till privatpersoner, men det är tillåtet till företag.

Om de reglerna skärptes tror Anders Nyman att man skulle komma åt gråzonsföretagen lättare.
En ytterligare önskan han har är att en fond startades för de som är drabbade och där tvisten har gått vidare till domstol. Att pengar skulle gå att söka till juristhjälp.
– Men man ser redan nu att domstolarna har blivit mer medvetna om bluffakturor och fakturabedrägeri.

LYSSNA PÅ ANDERS NYMAN: Under onsdagen diskuterar han bluffakturor i P1:s Plånboken.

LÄS OCKSÅ: Sex av tio företagare får bluffakturor och Så slipper du fakturaskojarna

GILLA: Driva Egets Facebooksida ”Stoppa fakturaskojarna”