Chocksiffrorna – kvinnors företagande rekordsjunker

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 13 juni, 2019

Kvinnors företagande sjunker i rekordfart. Nedgången under 2017 var ingenting mot den 2018, visar ny statistik.
– Det ett nödläge, vi behöver en kriskommission, dundrade superentreprenören Maria Mattsson Mähl på Entreprenörskapsforums konferens.

Varje år presenteras den nationella Gem-rapporten, där man i princip analyserar entreprenörskapet från idé till nedläggning och jämför med läget i andra länder. Efter flera års uppgång har de positiva tongångarna tunnats ut i takt med att hotet om en nedåtgående konjunktur blivit allt mer högljutt.

LÄS OCKSÅ: JOBBA MINDRE – FÅ MER GJORT

Ser man till Sverige som land ligger vi ganska risigt till på entreprenörskapssidan, trots allt snack om det svenska techundret. I höginkomstländerna ligger entreprenörskapet på 10 procent i snitt. I Sverige bara på 6,8 procent.

Och just kvinnors företagande minskar drastiskt i Sverige. På ett år sjönk andelen kvinnor som driver företag med två procentenheter. Det låter kanske inte så mycket, men det är faktiskt en 30-procentig nedgång mot bakgrund av att sex procent av kvinnorna drev företag 2017, men bara fyra procent 2018.

Bara för män?

”I Sverige har entreprenörskap i allt högre utsträckning blivit ett manligt fenomen”, skriver man i rapporten. Det går alltså helt i motsatt riktning mot uttalade mål.

Så varför? Tidigare har man kunnat se att utvecklingen följer den politiska debatten. Förrförra gången man diskuterade begränsningar av vinster i välfärden minskade kvinnors företagande. Inför valet 2018 var den debatten i full sving igen. Kanske är det en del av förklaringen.

Maria Mattsson Mähl, grundare av AlphaCE, menar dock att det handlar om attityder också. Det är för mycket gulleduttande när man pratar om kvinnors företagande. Hon berättade om en middag där en kvinnlig företagare som driver ett företag fick frågor om vad hon gjorde. ”Jaha, du har ett klädföretag, vad roligt.” ”Jaha, du har en anställd?”

Jaha. Det var visst jättemånga anställda. Och en omsättning på hundra miljoner …

Själv blev hon i mötet med familjens bankman knappt ens tittad åt. Bankmannen ställde i stället envist alla frågor till hennes make, trots att det är hon som skapat företaget med mångmiljonomsättning.

Ytterligare en förklaring kan möjligen sökas i det faktum att handeln minskat. En bransch där många kvinnor traditionellt verkat.

Politiken påverkar

Så vad gör man för att motverka ytterligare nedgång? Förslagen i paneldiskussionen var många – alltifrån fler män i förskolan till strikt delad föräldraförsäkring och bättre möjligheter till kompetensutveckling. Men också krav på politikerna att förstå att deras diskussioner får effekt – oavsett om det sedan blir några beslut i riksdagen eller inte.

Att kvinnor inte tar plats i företagandet kostar för hela landet.

– Det här är en intern kompetensutvisning i svensk ekonomi, sa Pontus Braunerhielm, forskningsledare på Entreprenörskapsforum och professor på KTH och BTH.