<![CDATA[]]>

Ät smart – så får du energi till företaget

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 27 november, 2015

Visst kan humör, energi och kreativitet ibland tryta? Och i stressiga perioder är det många företagare som skippar det viktigaste – bra mat. Men ät smart, så att du får den bästa energin till affärerna. Kostrådgivaren och författaren Ulrika Hoffer tipsar hur.

1. Ta måltiderna på allvar
– Som småföretagare har man en utmaning – många sitter på hemmakontor och får inte samma draghjälp när det är dags för lunch som på en större arbetsplats. Men lägg vikt på måltiderna under en arbetsdag. Framför allt lunchen. Vi skulle kunna klara oss på tre måltider, men rent beteendemässigt och för att hålla uppe energin är det lämpligt med planerade mellanmål också. Tre-fem gånger per dag bör man äta, säger Ulrika Hoffer.

2. Ät blodsockervänligt
– Ät gärna långsamma kolhydrater, baljväxter, rotfrukter och bra proteinkällor, som fet fisk. Det är bra fettsyror för hjärnan. Ät dessutom bra fetter – en örtolja, mosad avokado, någon klick pesto, gärna baserat på kallpressade oljor, raps- eller olivolja. Då har man stommen. Bönor och linser är också mineralrikt och räknas både som kolhydrater och proteiner.

3. Skippa pastan
–  ”Ska jag inte ha ris, pasta eller bulgur till?” frågar sig många. Det kan du absolut ha, men då ska du nästan vara långdistanslöpare. Är du en vanlig kontorsråtta kommer du långt med rotfrukter och baljväxter – det innehåller mycket kostfiber och är bra för tarmfloran vilket har en jättestor påverkan för vår mentala trivsel. Om vi äter mycket kolhydrater bildar hjärnan mycket må bra-hormon serotonin, som behövs, men i stora doser gör det oss lätt trötta och dåsiga. Alltså olämpligt till lunch. Vill du vara pigg och spänstig och ge järnet i företag avråder jag från att äta couscous, ris och andra kolhydrater – om du inte sprungit på lunchen.

4. Torska inte på fel eftermiddagsmellis
– På eftermiddagen kan många soloföretagare som sitter hemma vilja unna sig lite fika. Men försök håll det till nötter, frukt, keso eller muffins gjorda på ingredienser som mandelmjöl, ägg och banan. Äter du sött får du en skjuts i blodsockret och blir ofta rasande hungrig innan middagen. Spara godis och kakor till akutlägen. Jag har full sympati om man vill äta en croissant vid en stressig lämning, men det är ingen bra strategi i vardagen. Hjärnan kommer att belöna dig.

5. Byt miljö
– Gå helst bort från datorn när du äter, eller gör åtminstone annat än att jobba. Då håller du ihop måltiden på ett bra sätt och får en bra paus från arbete. Det behövs också för att lyckas.

Sugen på något smart och gott?

Gör en rejäl laddning sallader med rotfrukter och baljväxter, som håller i kylen hela veckan. Komplettera med två ägg ena dagen, en bit kyckling nästa och en burk makrill den tredje, till exempel.

Fikasugen? Gör en veckoranson goda bollar att ta två-tre stycken av till eftermiddagsfikat. Brainballs och serotoninkulor håller sig hela veckan i en lufttät burk i kylen!

Recept: Brainballs (se bilden ovan)

1 dl pumpafrön

1 dl torkade aprikoser

4-5 dadlar utan kärna

½ citron, saften

¼ tsk vaniljpulver

½ msk nyponskalsmjöl

½ msk nässelpulver

½ msk kokosolja

Gör så här: Mixa pumpafrön till ett fint mjöl, använd en matberedare med s-kniv i botten. Tillsätt alla andra ingredienser och mixa vidare. Rulla till små bollar, som du kan äta som de är eller rulla i nyponskalsmjöl.

Recept: Serotoninkulor

1 dl mandlar

1 dl dadlar utan kärna

1 msk kakao

1 knivsudd vaniljpulver

1 tsk flingsalt

Gör så här: Mixa mandlar till ett fint mjöl, använd en matberedare med s-kniv i botten. Tillsätt alla andra ingredienser utom salt och mixa vidare. Rulla till små bollar som du toppar med ett par flingor salt.

Recept ur Ulrika Hoffers nya bok Good mood food.

Läs också: