Åsa Fe Kockum vet hur man går balans.

Dagdröm mer – och lyckas bättre med företaget

Samuel Karlsson

Publicerades: 19 april, 2018

Brukar du dagdrömma? Grattis, fortsätt med det! Det är nämligen nyckeln till ett bättre mående såväl psykiskt som fysiskt – och i förlängningen vägen till framgång.

Att dagdrömma förbättrar vår tankeförmåga menar psykoterapeuten Åsa Fe Kockum. Det ger bland annat bättre minne, mer flexibelt tänkande och gör oss mer kreativa.

– Man kan tro att det inte händer så mycket när vi dagdrömmer, men forskningen visar att när vi inte fokuserar på något speciellt så börjar olika delar av hjärnan prata med varandra.

Det är med andra ord meningsfullt, vilsamt och viktigt för ett hälsosamt psyke och för hjärnans funktion att dagdrömma, skriver hon i sin bok ” Ett liv i balans” där hon blandar råd, övningar, verktyg och fyll i-sektioner.

Dagdrömmar ger återhämtning

Hindra alltså inte dagdrömmarna när de kommer. De är nämligen dessutom ett sätt att ge plats för återhämtning, enligt Åsa, och ger därmed flera goda effekter som minskad stress, ångest, skam och oro, ökad självkänsla, bättre sömn, inlärningsförmåga och minne, mindre muskelspänningar, ett stärkt immunförsvar och sänkt blodtryck.
– Många av oss lever med ständig stress och skäms dessutom för det. I dag toppas sjukskrivningsstatistiken av psykisk ohälsa i alla samhällsklasser. Vad många glömmer bort är att kropp och själ hänger ihop, att vi är en helhet som behöver återhämtning och balans, skriver Åsa.

Ytterligare en fördel med att dagdrömma är att när vi föreställer oss något upplever vi det i stort sett i samma delar av hjärnan som när vi faktiskt ser det. Att tänka sig att man gör något är därmed ett sätt att öva och pröva inför skarpt läge.
– Den mänskliga förmågan att föreställa sig saker är en av våra mest värdefulla tekniker för att få det liv vi önskar oss, menar Åsa.

Kom igång och dagdröm – tips från boken:

  1. Ta promenader där du aktivt lyssnar, känner och ser vad som händer runt omkring dig. Varje gång du tappar fokus så ta dig tillbaka till att lyssna, känna och se omvärlden.
  2. Skriv dagbok, samla tankar, känslor och allmänna reflektioner. Rita, klistra in bilder eller gör kollage och kom-ihåg-listor. Sätt gärna klockan på tre minuter och fortsätt på meningen: ”Idag känner jag…”.
  1. När du minns något, som en skogspromenad du tagit, är det då lättast för dig att se, känna dofter, förnimma känslor eller ljud? Träna upp de sinnen du inte är lika stark i genom att blunda och fokusera på att minnas dem. Anteckna gärna dina upplevelser.
  1. Använd en stund då och då under dagen för att betrakta det fina. Det kan vara något i din omgivning eller minnen, upplevelser, känslor eller idéer.
    – När du hittar det, ta in det, känn det och upplev det i dig, råder Åsa.