Du kan sätta bättre än smarta mål. Foto: Getty Images

5 nycklar för att sätta träffsäkra mål

Samuel Karlsson

Publicerades: 27 september, 2018

Har du hört talas om ”SMARTA”-mål? Kicki Westerberg, ekonomisk PT tycker det finns smartare sätt som gör din väg till målet betydligt mer träffsäker – här är hennes råd.

Att sätta ”SMARTA”-mål är ett känt begrepp som går ut på att målet ska vara Specifikt, Mätbart, Accepterat, Realistiskt och Tidsbestämt. Men räcker det?

Kicki Westerberg är revisor, diplomerad coach och ”ekonomisk PT” och utbildar, föreläser och ger råd till företagare – inte minst i hennes bok ”Bygg ditt drömföretag”.

– Jag tycker att det finns bättre alternativ för att sätta mål, som gör din väg mot målet betydligt mer träffsäker. Det jag vänder mig emot är begreppet realistiskt, men det är min personliga uppfattning. Jag vill att ett mål ska vara utmanade och något att kämpa för. Sen tycker jag att det behövs fler beståndsdelar om du ska lyckas.

Här är fem viktiga nycklar för att formulera ett riktigt bra mål, enligt Kicki (Fler nycklar – av totalt 12 – hittar du på Kickis blogg)

 1. Målet ska vara positivt formulerat
  Ett bra mål är alltid positivt, slår Kicki fast. Att sätta ett mål där du fokuserar på vad du inte vill ha eller vad du inte vill göra är helt fel väg.

– Det är som att göra en inköpslista med saker som du inte vill köpa.

 1. Målet ska vara tydligt
  Se till att formulera dig väl och var konkret. Vad exakt är det du vill? Tänk på att det också är viktigt att kunna bevisa för dig själv att du har nått målet, därför måste du veta vad det faktiskt innebär. Ett tips är att börja där, lista vad som ska ha hänt när du nått fram.
 1. Målet ska vara tändande
  Målet måste handla om något som du brinner för och vara ditt eget val. Att utgå från någon annans önskan när du sätter mål blir sällan bra, enligt Kicki.
  – Själv vill jag ha ett mål som motiverar mig, som känns utmanande och som ger mig något att se fram emot.
 1. Det ska vara tidsatt
  Du måste sätta en tidpunkt för när du vill nå målet. Fundera på hur lång tid kan det tänkas ta och se till att ditt slutdatum är rimligt.
  – Detta är så viktigt. Ett gott råd till tidsoptimisten: se till att slutresultatet och tidsaspekten hänger ihop, kom ihåg att förändring tar tid.
 1. Det ska sättas i nutid
  Formulera ditt mål som om det redan har hänt.

Av Ebba Arnborg