<![CDATA[Anna startade frisersalong i garaget. Foto: Stina Rapp]]>

Anna klipper retrofrisyrer hemma i garaget

Redaktionen

Publicerades: 21 mars, 2017

Idén kom när Anna var mammaledig med sitt fjärde barn. Hon skulle öppna retrosalong med fokus på 40- och 50-talsfrisyrer. Och på hemmaplan i Enviken.

Företagsplanerna formades vid midsommar och salongen stod klar i januari 2016 – hemma i garaget. En ekologiskt hållbar tanke är viktigt för Anna Ljung Staffansson. I det längsta strävade hon efter att använda återbrukat material vid byggnationen och hon använder ekologiska produkter i salongen.

I byn Enviken är rockabillysubkulturen stor. Där finns skivbolag, vintagekafé, ett flertal band och egen rockklubb. Nära en tredjedel av invånarna lever och klär sig i retrostil. Här passade det att starta en salong som erbjuder rockabillyfrisyrer och andra mjukare 1940- och 1950-talsfrisyrer.

– Jag gillar den tiden, då frisyrerna var välklippta och styling fick ta tid. Förr lade frisören damernas hår om fredagarna, frisyren höll över helgen, därefter samlades håret i en tofs eller ett hårnät och i slutet av veckan bar damerna sjalett, säger hon.

En tredjedel av jobben är idag retrofrisyrer, i början vågade sig folk knappt till Annas salong för att de trodde att det inte fanns några andra alternativ.

– Jag älskar att träffa nya människor, särskilt äldre som känner igen vår inredningsstil och har suttit i torkhuvar och permanentlådor då de var moderna. Det är inte ovanligt att lägga tre timmar på en kund för att vi ska vara nöjda och få en trevlig upplevelse, vi kan lyssna på en vinylskiva och ta en kaffe. Jag klarar mig med rätt lite pengar, det är fördelen med att bo på landet och mina kunder uppskattar det lugna tempot; säger hon.

Text: Maria Nordholm