<![CDATA[]]>

Åsa tände på idén alla andra dömde ut – idag omsätter hon 48 miljoner

Ebba Arnborg

Publicerades: 29 september, 2014

De små mackarna på Gotland gick för dåligt, tyckte de stora bensinbolagen och la ner dem. Då köpte Åsa Eklöf dem och startade Tankvärt. Idag har hon överlevt i sexton år – trots priskrig – och omsätter drygt 48 miljoner kronor.

När de stora bolagen la ner bensinstationerna på Gotlands landsbygd köpte Åsa Eklöf dem och startade Tankvärt tillsammans med sin dåvarande sambo. Nu har deras automatanläggningar funnit i sexton år.

Med omkring 6 500 kunder och en omsättning på drygt 48 miljoner kronor har de som liten firma lyckats med det som de stora bolagen dömde ut.
– Jag har inte samma omkostnader som de har. De har en stor organisation, med marknads-, HR- och ekonomiavdelningar. Jag är allt i ett. Jag har en slimmad organisation och slimmade kostnader, det är bara så man kan komma någonstans.

Åsa har en deltidsanställd, resten sköter hon själv. Något hon ser som en fördel.
– Jag kan fatta beslut direkt, om något behöver göras eller om något händer. Jag sitter också direkt mot kund, utan någon stab emellan.

Bakom idén fanns en vilja att kämpa för landsbygden. Genom att placera bensinanläggningen vid lanthandeln underlättar det för handlaren att kunna finnas kvar och erbjuda service, som post och apotek. Konceptet hindrar därmed den gotländska landsbygden från att dö ut.
– Det är en av hörnstenarna i verksamheten. Om butiken ska överleva måste det finnas en mack. Annars åker man till en tätort och tankar, och passar då på att handla. Och om butiken lägger ner, hur ska servicefunktioner fungera då? Ska vi lämna folk ensamma därute? Det kan vi inte göra.

Responsen från samhället är fantastisk menar Åsa.
– Det är otroligt stimulerande att jobba med landsbygden. Folk har en kämpaglöd som är imponerande. Jag har inget behov av att kunna mäta mig med de stora, jag driver en verksamhet som behövs i samhället. Vi jobbar lokalt och nära kunderna och det tänker vi fortsätta med.

Samtidigt som Åsa säger att hon ser sig som ett komplement till de stora mackarna har det funnits tillfällen när de utnyttjat att de är stora som ett vapen mot henne.
– Vi byggde en station i Visby för tio år sedan. Samma dag som vi öppnade startade ett av de konkurrerade bolagen ett priskrig. Kanske var det en markering mot oss. Det tog slut efter ett tag, men det är klart att det tär på ett litet bolag på ett annat sätt än ett större.

Åsa var under den här perioden tvungen att ha ett högre pris än den större konkurrenten. Men hon höll ut, och macken överlevde.
– Jag tror att den lokala lojaliteten kom fram. Den stora majoriteten av kunderna stannande kvar. Jag tror de såg till vårt lokala engagemang – att vi finns där varje dag.

Åsa Eklöf var en av finalisterna i förra årets David mot Goliat tävling. Nu är årets omgång i full gång. Tävlingen där ett småföretag som lyckats i kampen mot de stora premieras. Borde du eller någon du känner till nomineras? Läs mer och nominera här.

Årets nominerade hittills:
De utmanar med svenskabok – på arabiska
Hon gick från nedläggningshot till miljonintäkter

Fakta: Tankvärt
Ägs av: Åsa Eklöf
Plats: Gotland
Anställda: 1
Omsättning: 48 miljoner
Läs mer: tankvart.se