<![CDATA[Foto: Istock och pressbild]]>

Elin har nischat sig till framgång

Daniel Lagerqvist

Publicerades: 27 juni, 2016

Genom att nischa sig och gå sin egen väg har Elin Himmerland lyckats utmärkt med sitt företag Vänersnäshälsan – trots att många ifrågasatte hennes affärsidé. Nu ser hon bara fördelar med att vara egenföretagare och styra över sitt liv.

När Elin Himmerland 2006 tröttnade på sitt jobb på landstinget och startade Vänersnäshälsan i Västergötland var det många som grymtade och sa att det aldrig skulle gå.

Utan avtal med landstinget och med kliniken placerad på landet utan bussförbindelser kraxade olyckskorparna högt och ofta.
Men Elin gav sig sjutton på att hon skulle lyckas och när företaget nu firar tio år har hon fått rätt.

Känns det som en revansch för dig?

– Nej, jag ser det inte som en revansch men visst är det kul att kunna bevisa att det går. Det finns fortfarande många som reagerar på att man har lagt kliniken långt ut på landet utan bussförbindelser och att det är i privat regi vilket gör att patienten får betala själv och många gånger mer än om jag hade varit landstingsansluten. Det kan tyckas idiotiskt att göra så men är man bara tillräckligt bra och specialiserad så funkar det. Då blir kunderna nöjda och berättar vidare för andra, menar Elin.

Hon är sjukgymnast i botten och har nischat in sig på nervsystemet och speciellt på neurodynamisk behandling och nervinklämningar. Det syftar kort och gott på att få nervsystemet att må så bra som möjligt, att öka dess blodcirkulation och töjbarhet och därigenom få smärtan att lämna kroppen.

Läs mer: Bli lönsam genom hälsa – expertens tre råd

Till Elin kommer patienter som har haft problem länge och valsat runt i sjukvården men inte fått den hjälp som de behöver.
– Det är framförallt privata kunder som hittar mig, men sedan finns det också många inom sjukvården som hänvisar patienter hit. Jag har ett stort nätverk inom vården som jag samarbetar med men inga fasta avtal med landstinget.

Skillnaden mellan att vara anställd jämfört med egenföretagare är milsvid, enligt Elin. Och det är just friheten i att vara egen som har gjort att hon har kunnat specialisera sig och därmed lyckas som företagare.

– För det första är jag inte bakbunden av budget och en tungrodd organisation som styr vart pengarna ska gå och sällan till den del jag brinner för. Som egenföretagare har jag större möjligheter att bli bra på det jag vill. Sedan styr jag ju dessutom min egen tid och har möjlighet att genom utbildning bli kunnig på det som intresserar mig. Det är viktigt att hela tiden vara uppdaterad kring forskning och nya rön för att lyckas.

Vilken är din typiske kund?

– Patienterna kommer från en radie av 10-20 mil härifrån men de flesta från städerna som ligger i närheten. Men eftersom jag är så nischad har jag även patienter från övriga Sverige och en del från Norge. Personligheten spelar ju också in, jag strävar alltid efter att patienten ska känna förtroende för mig och det har jag möjlighet att göra eftersom jag styr behandlingen själv. Då får jag bra respons och kunder betalar gärna extra och kan tänka sig att åka långt för att ta sig hit.

Läs mer: Så var första året som företagare

Du har ju lyckats trots att många tvivlade, vilka tips skulle du ge någon som vill starta eget?

– Våga tro på din idé, men lyssna också på andra som har gjort samma resa. Det finns väldigt många som kan företagandet och mycket information att ta del av. Jag tycker att det är kul att läsa vad experter säger i till exempel Driva Eget och att hela tiden lära mig nya saker om företagandet. Sedan är det bra att välja det som du brinner för, då orkar du även vid svackor.

Vid sidan av arbetet med den neurodynamiska behandlingen skriver Elin artiklar om bland annat friskvård åt olika magasin. I framtiden ser hon sig utveckla den skrivande delen för att spara kroppen.

– Kroppen kommer inte att hålla hur länge som helst när det gäller patientarbetet. Så om ytterligare tio år har jag nischat in mig mer på skrivandet och har förhoppningsvis givit ut de böcker som nu ligger i skrivbordslådan. Dessutom har jag nu precis dragit igång ett spännande projekt där jag intervjuar olika kändisar och där Börje Salming är först ut.