<![CDATA[Fredrik Reinfeldt i p1 om sitt nya liv som företagare. Foto: Mattias Ahlm/Sveriges Radio.]]>

Fredrik Reinfeldt: ”Jag är lika rädd för förändring som alla andra”

Camilla Björkman

Publicerades: 13 augusti, 2015

När tidigare statsministern Fredrik Reinfeldt sommarpratade på torsdagen handlade det om hans nya liv som företagare och författare. ”Prövningarna är större än någon tror”, säger den nyblivne 50-åringen.

Moderaternas förre partiledare sände live från Göteborg och ägnade en del av programmet åt att tala om sin nya karriärbana, där han är i färd med att få fart på ett eget företag och har skrivit en bok:

– Det låter väl enkelt men prövningarna är större än någon tror, säger han.

Han beskriver hur hans liv nu går igenom en stor förändring:

– Jag är precis lika rädd för förändring som alla andra och aktar mig för att säga det så att någon hör, säger han.

En av utmaningarna med det nya företagarlivet är kläder. Reinfeldt skojar om att han byggt en garderob för publika lägen, och bara ägt ett par jeans för fritidsaktiviteter:

– Till slut kommer det jag aldrig trodde att jag skulle säga: ”Jag har ingenting att ta på mig”.

Utöver att hyra ut sig som föreläsare är ett av uppdragen i det nya bolaget att ge ut en bok om sitt liv i politiken. Reinfeldt beskriver hur han vaknade dagen efter valet i höstas med kluvna känslor:

– Jag både visste vad jag skulle göra samtidigt som jag inte hade en aning, säger han.

I samma veva damp ett mejl ner från förläggaren Albert ”Abbe” Bonnier, som ville värva honom som författare. Det ledde så småningom till ett första kapitel och ett möte på förlaget då den nyblivna författaren skulle få respons på sin text.

Redaktören Elins ansiktsuttryck röjde inte med en min vad hon tycker när de möttes i receptionen:

– Är det så här det känns på vägen mot sin egen avrättning?, säger Reinfeldt.

Den osäkra känslan byttes dock snabbt ut mot den glädje många småföretagare nog upplevt med en nöjd kund, när Abbe sa att ”vi tycker det är roligt att du kan skriva”. Reinfeldt kunde andas ut:

– Ibland kommer en mening där du känner: ”Kan vi stanna precis där?”, säger han och refererar till stunden som en av de viktigaste i hans liv.

I sommarpratet berättar han om hur hans nya liv som egenföretagare och författare ser ut. Han vaknar, tränar, skriver i tre timmar och tar en paus med lättyoghurt, nötter och blåbär. Därefter ytterligare fyra timmar framför datorn, middag och genomläsning.

– Belöningen blir en chokladboll.

Han lyfter samtidigt den prispress bokbranschen drabbats av. Konkurrensen från nätet gör att bokhandlare får stänga ner.

– Jag tror det handlar om att dygnet har 24 timmar. Ska något in måste något ut. Vi kan inte leva med våra mobiltelefoner dygnet runt utan att något annat får stå tillbaka, säger Reinfeldt.

Senare i programmet pratar han om de globala utmaningar vi står inför, däribland att få fram jobb till en växande befolkning.

– Problemet är att många väljs bort av arbetsgivare när de (jobben) ska fördelas, säger han och menar att unga inte får möjlighet att visa upp vad de kan och att äldre kan vara med om att deras kunskap inte efterfrågas.

Nu ska han arbeta för att sitt nystartade aktiebolag ska bli lönsamt och framgångsrikt:

– Jag ska skapa eget värde för att kunna försörja mig själv.

Han berättar hur han skrattat gott åt protokollet som skulle fyllas i när han startade, där det bland annat står att alla beslut fattas enhälligt av aktieägaren, det vill säga han själv.

– Tänk om det varit så enkelt, tänker jag, med 30 års erfarenhet av att leda olika styrelser.

Lyssna på sommarpratet här.

LÄS MER: