<![CDATA[]]>

Deras gröna affärsidéer tog hem storvinsten

Ebba Arnborg

Publicerades: 19 december, 2014

Under tisdagskvällen korades vinnarna i regionsfinalerna Venture Cup. Läs om de gröna affärsidéerna som tog hem storvinsterna.

Venture Cup är Sveriges ledande tävling för affärsidéer. I regionerna Nord, Syd, Öst och Väst delades priser ut i kategorierna Människa & Samhälle, Miljö & Energi, Life Science & Teknik samt Webb, Mjukvara & Media, som belönades med 20 000 kronor vardera.

Av kategorivinnarna valdes därefter en regional totalvinnare som sammanlagt fick 100 000 kronor i prispengar. I år kom alla totalvinnare ur kategorin Miljö & Energi.

Maria Olsson, Sverigechef på Venture Cup, ser positivt på att tävlingsomgången bjudit på så bra gröna idéer.
– Det är fantastiskt roligt att det har kommit fram så många bra idéer inom miljö och energi. Det är en kategori som ligger Venture Cup varmt om hjärtat. Vi är övertygade om att många viktig lösningar på miljö- och samhällsproblem kommer att skapas av innovativa företag inom denna sektor, säger hon.

Under våren 2015 har såväl kategori- som totalvinnare chans att ta sig vidare till Sverigefinalen där ytterligare 100 000 kronor och titeln Sveriges nästa tillväxtföretag står på spel.

Här är alla vinnare i Venture Cup:

REGION NORD

TOTALVINNARE och vinnare i Miljö & Energi Smart Climate Scandinavian Tomas Gustafsson, Umeå
Flygplan som står en längre tid på flygplatser behöver antingen kylas (på sommaren) eller värmas (på vintern), idag görs detta genom kost- och miljönegativa AC-anläggningar. Vi har ett system som går på fjärrvärme/-kyla, vilket löser uppgiften billigare, mer miljövänligt och till lägre underhållskostnader (få rörliga delar).

Vinnare i Människa & Samhälle Meo -DressedForLife- Lena Åhlin, Östersund 

Vinnare i Life Science & Teknik Memorizon Basel Kikhia, Josef Hallberg, Niklas Karvonen, Stefan Sävenstedt & Johan Bengtsson, Luleå 

Vinnare i Webb, Mjukvara & Media Smartmiljös Dipak Surie & Dinesh Damodaran, Umeå 

 

REGION SYD

TOTALVINNARE och vinnare i Miljö & Energi Agrilogik Johan Haglund & Filip Celander 

Dagens högproducerande mjölkkor behöver en bra innemiljö för att inte drabbas av inflammationer och slitskador. Men de traditionella bäddmaterialen är både dyra och av bristande kvalitet. Agrilogik gör mjölkgårdar självförsörjande på strömedel, genom att separera ut foderfibrer från djurens egna gödsel och återföra detta till stallet. Det är både mer ekonomiskt och miljövänligt än de alternativ som lantbrukarna har tillgång till idag, och är också bättre för djuren.

Vinnare i Människa & Samhälle Marsafe Johan Andersson & Viktor Lundberg 

Vinnare i Life Science & Teknik Dr Quench Stephen Fritzdorf 

Vinnare i Webb, Mjukvara & Media DotKeeper Sannah Westerlund, Gabriel Jönsson, Marcus Glaad, Anders Paul Johansson & Hjalmar Antonsson 

 

REGION VÄST

TOTALVINNARE och vinnare i Miljö & Energi WaterWeave Maria Knutsson & Sandra Melin, Chalmers 

WaterWeave erbjuder en hållbar och långsiktig lösning för rening av dagvatten från tungmetalljoner med hjälp av biomassa bunden till textil. Att arbeta med textil för vattenrening öppnar upp för en kostnadseffektiv och flexibel lösning som är lätt att anpassa efter kundens behov. Direktkontakt med kunder ligger till grund för WaterWeaves utveckling, försäljning och dagliga arbete.

Vinnare i Människa & Samhälle Lake Tana Fish Production Salome Mitiku-Bergman, Jonny Bergman och Jan-Erik Lindström, Göteborg 

Vinnare i Life Science & Teknik Vibrika Robert Moberg, Niklas Johansson & Ida Herbertsson, Chalmers 

Vinnare i Webb, Mjukvara & Media Tellr.com Axel Lange, Mathias Grahl, Daniel Nordblom & Peter Dompert, Göteborg 

 

REGION ÖST

TOTALVINNARE och vinnare i Miljö & Energi Stockholm Cooling Tobias Fridman & Peter Fagerström 

Stockholm Cooling sparar energi vid kylning av byggnader i varma länder. Nedkylning av byggnader står för en stor del av konsumtionen av energi i världen. Genom att tillämpa nya innovationer på befintliga system kan vi göra energibesparingen till en bråkdel av tidigare nödvändig investering för kunden. Stockholm Cooling har tecknat avtal med Nad Al Shiba Real Estate i Dubai vilket ger Stockholm Cooling tillgång till åtta skyskrapor att studera och använda som testbädd.

Vinnare i Människa & Samhälle Umami Threads August Bard Bringéus & Jakob Nilsson Dworksy, Handelshögskolan 

Vinnare i Life Science & Teknik Cascade Drives Klas Englund, Elin Svensson, Linn Sevefjord & Christian Beermann, KTH 

Vinnare i Webb, Mjukvara & Media Cirqle Alexander Gylemo, Anton Lejon, Niklas Nilsson & Alexander Hedin 

 

Läs mer: 12 sätt att jobba miljösmart