<![CDATA[Sandra Wik klipper hemma hos dig. Foto: Peter Sönnerfors]]>

Hennes Cut and Drive blev succé

Ebba Arnborg

Publicerades: 3 november, 2017

Kan inte kunden komma till mig får jag komma till kunden. Så föddes idén till Sandra Wiks mobila frisörsalong Cut and Drive. Hon klipper hemma hos, på sjukhus, bröllop, företagsevent, båtar och i hotell – och önskar att hon kunde klona sig.

Sandra Wik i Karlstad låter inte fyra väggar begränsa henne. Hon fick idén till sin mobila frisersalong Cut and Drive redan som 14-åring. Hennes gammelfarmor fyllde 100 år och var besviken över att inte kunna gå till frisören. Varför inte lösa kundernas problem och ta salongen till dem?

– Alla ska få möjlighet att unna sig, säger Sandra.

LÄS OCKSÅ: Hon satsade allt på eget klädmärke

Sagt och gjort. Nio år senare har hon en salong med tre anställda, och klipper dessutom varje vecka kunder på event, sjukhus eller i hemmet. Kunderna ska vara nytvättade i håret och betalning sker via faktura.

De flesta Sandra åker hem till är äldre eller funktionshindrade som inte kan ta sig till salong. Det kan också vara nyopererade eller långtidsinskrivna på sjukhuset.

– Många är tacksamma att de får hjälp att känna sig fina. De blir väldigt glad och det ger dem så mycket mer än bara ett klippt hår. De blir piggare av att få bli ompysslade.

Ett annat klientel är stressade barnfamiljer. Oftast passar hela familjen på att klippa sig.

Sandra Wik kom på en ny affärsmodell. Foto: Tommy Andersson

Sandra Wik kom på en ny affärsmodell. Foto: Tommy Andersson

– Så kanske de turas om att leka med barnen under tiden. Då får de lite egentid utan att behöva åka iväg när de är tidspressade. Jag får se barnen växa upp, och det blir en helt annan känsla än i salongen. Eftersom jag är hemma hos dem ser jag det som händer i deras liv, både glädje och sorg. Man kommer varandra väldigt nära. Vissa kunder blir vänner för livet.

LÄS OCKSÅ: Trädgården blev hennes heltidsjobb

Sandra stylar också på företagsevent och kompisgäng, kanske inför en bal, finare utekväll eller på en möhippa. Dessutom stylar hon på plats på bröllop.

– Det är jättekul! Det känns som att du ska gå på bröllopet själv, och som att du känner alla jätteväl. Jag får vara med i stunder när mycket står på spel, det är mycket skratt, mycket nervositet och mycket känslor – och så himla härlig stämning.

Sandra har även klippt passagerare till sjöss på en färja. Dessutom erbjöd hon tidigare ett paket i samarbete med en hotellkedja i Karlstad. Gästerna fick lunch och så ingick det en klippning på plats på hotellet.

– Cut and Drive kan ju i stort sett vara var som helst. Det är bara fantasin som sätter stopp. Jag önskar att jag kunde klona mig.

Sandras bedrift att hitta nya sätt att göra lönsamma affärer i en mycket traditionell bransch gav henne utmärkelsen Sveriges mest företagsamma människa i Värmland, en tävling som hålls av Svenskt Näringsliv men där allmänheten nominerar och röstar.

Till dig som själv har en nytänkande idé som du funderar på att testa är Sandras råd att ta chansen – men se om du kan göra det på ett sätt där du inte riskerar allt för mycket om det inte går vägen.

– Jag tycker verkligen man ska våga testa om man är sugen. Tänk om det är en bra idé – det gäller att prova medan man kan!