<![CDATA[]]>

Jättarnas fulknep kan inte stoppa Vera!

Ebba Arnborg

Publicerades: 8 oktober, 2015

Ingen trodde på Vera Lisenstedt när hon drog igång sin mäklarbyrå i Trollhättan. Men trots fulknep från drakarna har hon gått om dem med driv och nytänkande och säljer för rekordpriser. Nu är hon nominerad till Driva Egets David mot Goliat-pris.

Vera Lisenstedt gick både mot strömmen och mot råden från kolleger i branschen när hon 2012 flyttade sin relativt nystartade mäklarfirma från Stockholm till hemstaden Trollhättan. Före flytten sonderade hon terrängen och såg att många lägenheter låg ute till försäljning vecka ut och vecka in utan att bli sålda.

– Jag blev lite rädd och tänkte att jag kanske var galen, säger hon

Men trots det flyttade Vera, och med sina erfarenheter från Stockholm i bagaget rörde hon runt rejält i stadens då svala bostadsmarknad. Hon införde planritningar, satsade på bra bilder, snygga annonser och broschyrer och började styla objekten. Dessutom la hon visningarna utanför kontorstid när spekulanterna hade tid att komma.

– Vi hade bara ett objekt första året som inte blev sålt. Annars hade vi högt tempo och mycket höga slutpriser, säger hon.

Ett resultat som inte kommit gratis utan kostat i kvällar, helger och röda dagar. Men Vera är inte rädd att hugga i. Hon berättar att hennes uppväxt kantades av fattigdom och otrygghet. Tidigt lärde hon sig att strida för sig själv.

– Vi var fattiga och min mamma försökte ta livet av sig när jag var 10 år. Jag kände att jag inte har någon om det skiter sig, då måste jag klara mig själv. Så jag började jobba redan som liten. Det driver mig än i dag.

Kanske är det den drivkraften som hjälpt henne att på bara två år gå från okänd till att ha stadens tredje största marknadsandel. Hon har gått om väletablerade jättar som Mäklarhuset, Länsförsäkringar och Skandiamäklarna, utan att gå ner i arvode. I stället konkurrerar hon med kvalitet och personlighet.

– Ingen trodde på mig i början utan sa att alla andra som försökt har kraschat. Men det är snarare mina konkurrenter som har tappat, säger Vera.

Samtidigt menar hon att de större bolagen inte välkomnat den nya uppstickaren.

– Motarbetad har jag blivit så att det räcker och blir över. Tyvärr har det varit en hel del fulknep. De har försökt smutskasta mig och i stället för att konkurrera med sin produkt försöker de baktala mig. Så vill inte jag jobba, säger hon.

Hon menar också att bankerna försöker få sina kunder att anlita mäklarbyråer som de samarbetar med, något hon tycker är att utnyttja sin makt.

– Tänk dig själv om du ska ansöka om bolån och så uppmanas du av banken att välja en specifik mäklare, vågar du säga nej? säger hon.

Men Vera är van att slåss, och ger inte upp.

– Jag ser det som en fördel att vara liten, jag kan vara mer personlig, säger hon.

Något som syns i resultatet. De flesta av Veras uppdrag kommer via rekommendationer från nöjda kunder. Förra året hade Vera en anställd mäklare och omsatte nästan 3 miljoner med ett resultat på knappt 1 miljon. I år har hon jobbat själv med en assistent, första halv­året omsatte hon 1,8 miljoner.

Nu planerar hon att anställa ett par mäklare till så att hon kan fokusera på att vidareutveckla företaget:

– Då tror jag att vi kan bli störst i stan.