<![CDATA[Foto: Johan Almblad]]>

Katarinas gördel ska hjälpa kvinnors magar att läka

Caroline Engvall

Publicerades: 30 juli, 2014

Katarina Woxneruds produkt, AbHealer,  hjälper kvinnor vars magmuskler glidit isär efter en graviditet. Läs om hennes entreprenörsresa här.

Katarina Woxnerud från Enskede är en van entreprenör. Hon har drivit eget företag i 25 år och bland annat skrivit böcker om motion och hälsa, gett ut tränings-DVD:er och föreläst om kroppen och rörelse. Tack vare sin naprapatutbildning och i sitt arbete som personlig tränare kom hon i kontakt med kvinnor som har fött barn och därmed fått problem med att magen töjts ut och musklerna glidit isär.

– Jag funderade på varför det inte fanns något som kunde hjälpa kvinnor att läka magen och att avlasta magen vid tyngre lyft.

Men trots sin långa företagarerfarenhet kunde Katarina ingenting om att ta en hemmagjord produkt ut på marknaden.

– Jag började leta efter bra personer som hade gjort det tidigare och hittade företag som skulle kunna hjälpa mig i tillverkningsprocessen.

Valet föll på ett företag som har erfarenhet av att ta fram olika stödprodukter och rygg-gördlar.

– Jag vände mig till dem med min första prototyp som jag hade sytt upp hemma. Till presentationen hade jag förberett mig genom att ta med flera andra gördlar som redan fanns på marknaden men som har en annan huvudfunktion.

Företaget kunde hjälpa Katarina med såväl materialet hon letade efter som kontakterna att få ut en produkt.

– De kände till mig sedan tidigare, vilket gjorde det lättare att boka ett möte för att få presentera min idé innan vi drog igång den här processen. De hjälper mig med hela produktions-, distributions- och säljkedjan.

Katarina sydde den första prototypen i oktober 2012. I januari 2013 tog hon den första kontakten med hjälpande företag och i september 2013 fanns gördeln till försäljning.

– Mitt största hinder har varit att finansiera allt. Jag fick välja mellan en snabbare process som skulle bli mer kostsam eller en längre process med låg kostnad. Genom att ge processen mer tid kunde fabriken som syr upp AbHealer göra prototyperna när de hade luckor i produktionen i övrigt. Det gjorde processen billigare. I gengäld äger jag gördeln till 100 procent.

Katarina har letat efter någon som kan ta över sälj- och marknadsföringsrollen.

– Jag är en skapande person, sedan lämnar jag gärna över till någon annan som driver processen. Det gäller att kunna se sina egna styrkor för att nå framgång och för att känna glädje och inspiration att fortsätta arbeta. Gör det du är bra på och ta hjälp av andra inom områden där du själv inte får energi.

Uppdaterad 2015-12-11