Staffan Lager väntade på rätt tillfälle innan han satsade för fullt. FOTO ROGER OLSSON

Satan i gatan vilken tajming …

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 31 januari, 2019

Det spelar ingen roll hur bra idé man har om inte tajmingen är den rätta. Det erfor Staffan Lager, vars företag Lagritos lyfte först när finburgarna tog över Sverige. Här berättar han själv sin story:

”Med 2 000 kronor på fickan, arbetslös, en sprucken relation med barnens mamma, boendes på en kall gammal båt och långt under isen var det dags för mig att ta tag i situationen. En ombyggd kräftgryta från Jula skulle leda mig ur krisen …
I mitten av 90-talet hade jag rest, bland annat till Mexiko där jag lärt mig uppskatta hettan i deras såser. Något jag saknade när jag kom hem igen. Här fanns det bara tacosås, kanske en salsa, tabasco och vanliga chilisåsen. Så i början av 2000-talet började jag experimentera hemma i källaren och gjorde lite sås på hobbynivå. Men jag var för tidigt ute tror jag.

LÄS OCKSÅ: SJUKGYMNASTEN BLEV TECHUPPFINNARE

Jag åkte ut och reste igen och inte förrän 2013 tog jag tag i såserna på riktigt och startade firma. Då hade Flippin’ burger, Freds foodtruck och hela den grejen kommit igång och jag kände att är det någon gång jag ska satsa på det här så är det nu. Folks betalningsvilja hade förändrats då också och man var beredd att lägga lite mer på kvalitet.
Sedan dess har försäljningen ökat från år till år. Det är en riktig hantverksproduktion. Jag kokar i två stora kastruller samtidigt och får ut 80–90 liter åt gången.

Satan i gatan, min chilisås, blev första såsen och är fortfarande min storsäljare till privatkunder. Men BBQ-såsen Eld och lågor är störst sedan jag fått en massa beställningar från restauranger. Det gör också att jag måste skala upp produktionen. Planen är att ha nya lokaler och en bättre lösning till nästa år. Det är en ren överlevnadsåtgärd!
Annars experimenterar jag helst med nya smaker. Jag har sås-adhd kan man säga. Jag kan inte låta bli att ta fram nya produkter. Det blir mycket jobb – men det är kul!”