<![CDATA[]]>

Hon satsade på eget snickeri på landsbygden

Hasse Gänger

Publicerades: 8 november, 2015

Julia Ardesjö startade ett eget snickeri med trappor som specialitet i Löa i Västmanland.
– Mitt jobb gör att jag kan bo kvar på landsbygden, säger hon.

I dag är 23-åriga Julia utbildad möbelsnickare med eget hantverksföretag. Att få jobba med något hon brinner för är helt perfekt.
– Det är så häftigt att du kan skapa någonting med dina egna händer, att ett träd exempelvis kan bli en jättevacker möbel. Och längs hela vägen påverkar man resultatet av vad det blir till slut, säger Julia.

Förra vintern gjorde Julia Ardesjö slag i saken och flyttade efter tre år i Kopparberg tillbaka till släktgården i Löa i Västmanland. Där fick hon chansen att ägna sig helhjärtat åt det hon älskar – snickeri och hantverk.

– Jag ser stora möjligheter till personlig utveckling och att mitt företag lyckas bra. Det är jätteinspirerande att jag själv bestämmer hur bra allt kommer att bli, säger Julia.

Julia gick en kurs i att starta näringsverksamhet och de första sex månaderna hade hon starta eget-bidrag. Den inledande tiden som egenföretagare har gått bra och framtidsutsikterna är ljusa. Än så länge samarbetar Julia mycket med sin pappa, som också är uppdragssnickare, men snart ska hon kunna stå på helt egna ben.

– Vi har en strikt affärsuppgörelse. Jag betalar lokalhyra i verkstaden vi har på gården och för arbetsmaterial jag använder. Om jag inte är upptagen med något eget uppdrag brukar jag jobba med pappa om han behöver mig, och då betalar han mig för de timmar jag gör, säger hon.

Tre råd från Julia till andra unga företagare
1. Våga ta kontakt med andra inom din bransch.
2. Var noga med att hålla ordning på dina papper från början.
3. Var stolt över ditt företag och berätta för de du träffar och vad du gör. Man vet aldrig när man hittar nästa kund!

Läs mer om Julia på Land.se