<![CDATA[]]>

Lokala styrkor bakom Fridas företagsframgång

Hasse Gänger

Publicerades: 13 november, 2015

För Frida Andersson blev hemlängtan för stark. Hon återvände till Svartbyn söder om Överkalix och startade ett eget mikrobryggeri. Här är hennes företagsresa.

Efter utbildning i Grythyttan och en tid i Stockholm blev hemlängtan till Överkalix för stor. Frida flyttade tillbaka och startade sitt mikrobryggeri för sju månader sedan. Redan nu är sådant tryck att Frida inte kan svara upp mot beställningarna.

– Jag kommer från en företagarfamilj och vet vad som krävs. Jag fixade direkt alla tillstånd, fick tag på en lämplig lokal, renoverade den och köpte in bryggverk och jästankar från Tyskland. Innan allt var klart bryggde jag mycket hemma och laborerade med olika smaker och sätt att brygga, berättar hon för Land.se.

Frida har investerat knappt en miljon kronor i bryggeriet. Till det kommer rullande produktionskostnader, för bland annat tomflaskor, kapsyler och etiketter. Hon ansökte hos länsstyrelsen och fick investeringsbidrag på 50 procent. Det fick henne att våga ta lite större steg redan från början.

– Hittills har jag tagit ut sammanlagt ungefär två månadslöner. Jag behöver fortfarande köpa in en del grejer så det far i väg ganska mycket pengar till det. Men när allt är betalt och jag har fått in hela investeringsbidraget är tanken att det ska kunna rulla på ordentligt säger hon till Land.se.

Förutom att göra populärt öl har Frida även ölprovningar minst en gång i veckan, antingen på plats i bryggeriet eller ute hos något företag. Om så önskas erbjuder hon även egengjord mat till dryckesavsmakningen.

– De där tillfällena är jättebra för mig. Samtidig som jag berättar om bryggeriverksamheten träffar de mig och får en själ bakom ölet, säger Frida.

Vattnet ligger nog också bakom Fridas omedelbara framgångar. I Överkalix kommer det från kallkällan i Halljärv och har prisats. Vattnet betyder mer än man kanske tror i ölbryggning.

– Nu behöver jag inte brottas med klor i vattnet och ändra pH-värdet utan vårt fina vatten gör att jag får ut mer av humle, malt, tjära, enris och så vidare, säger Frida Andersson.

Läs hela reportaget om Frida på Land.se