Rasmus Solholm skapade en plattform för att knyta ihop unga och företag.

Rasmus satsar på gigvågen utomlands

Yasemin Bayramoglu

Publicerades: 17 januari, 2019

När Rasmus Solholm startade sitt andra företag, skapade han det han hade behövt när han drev sitt första …
Låter det virrigt? Nu köper hans nya bolag dessutom tjänster av sig själv!

Det har pratats mycket om gigekonomin de senaste åren. Med bemanningsföretag och delningsekonomi har giggandet nått nya höjder och nu sägs nästan var tredje person i Sverige gigga, det vill säga ta tillfälliga påhugg här och där.
En av de aktörer som gett sig in i branschen är Gigstr, som startades av Rasmus Solholm för två år sedan. Tillsammans med sitt team har han byggt en plattform som kopplar samman studenter med jobb under och efter studierna – från internships till deltidsgig och heltidsjobb – gratis.

LÄS OCKSÅ: Därför ska du inte sova som Trump

Arbetsgivarna bestämmer sedan om de vill anställa själva eller hyra in via Gigstr. Hyr man via plattformen sköter Gigstr all administation med lönehantering och tidsrapportering i appen.
Man fick bra gensvar från marknaden direkt från start och nu kan appen användas även i Danmark och Norge – plus att man startat ett kontor i London.

Inte lockad av företagande

Men att det var det här som Rasmus skulle göra var långt ifrån självklart när han var barn. Han skulle göra som mamma och pappa och bli läkare, trodde han då. Inte driva företag, det verkade mest läskigt och riskfyllt. Sedan valde han ändå KTH och direkt efter studierna fick han jobb inom Kinnevikkoncernen.
– När jag kom dit möttes jag av en väldigt entreprenöriell miljö. Det var mycket ”nu kör vi, nu ska vi göra alla de här grejorna!”. Det var helt magiskt, minns Rasmus. Funkade det så funkade det. Om inte gick man vidare med nästa grej.

Vid trettio hade Rasmus självförtroende vuxit och att bli egenföretagare verkade plötsligt lockande. Han hade bara inte den där självklara idén. Men förfrågningar kom om än det ena, än det andra, och snart insåg han att han startat ett kommunikationsbolag med mycket eventverksamhet.
Mycket event = stort behov av tillfällig personal på timmar.
– Jag pratade mycket med vår personal och upptäckte att många hade svårigheter att samordna jobben. Det var inte tryggt och man hade inte alltid avtal. Så småningom formades idén om att samla allt det här på en plattform.

Använder tjänsten själv

Rasmus registrerade namnet Gigstr och samlade ett gäng frilansare runt sig och byggde appen.
De som hittat till plattformen först har varit bolag som inte hunnit växa sig jättestora än och som kanske behöver hjälp med administration och andra sysslor – bara inte alla dagar i veckan. Men nu börjar även större företag lägga ut sina jobb och internships.
– Vi använder våra egna tjänster för att till exempel hantera löner. Vi har haft en tjej som gjort våra löner i ett år nu, säger Rasmus.

Han tror att det är just här som den stora utvecklingspotentialen finns. Medan giggandet hittills handlat mycket om Uber eller att köra någons gamla soffa till tippen, så tror han att efterfrågan på bland annat administrativa tjänster kommer att öka. Och att branschen kommer att utvecklas och bli tryggare.
– Gigekonomin har fått dåligt rykte för att det varit osäkra jobb. Vår tanke var att ta en beprövad modell – bemanningsföretagen – stoppa ner den i en digital plattform och skära bort alla led emellan. Man ska kunna lösa jobben direkt med kontrakt där löner och tider är tydliga. Det är vi ganska ensamma om, därför ville vi komma iväg till London tidigt. Det är en av de största bemanningsmarknaderna i världen, men där är mycket otryggt.

Sämre trygghet

Giggarna faller dock även i Sverige utanför sjukpenningsystemet och någon tjänstepension är inte att hoppas på.
– Jag hoppas att det kommer fler regler. Och det måste komma mer stöd från fackförbund och försäkringsbolag. Vi anlitar flera försäkringsbolag för att våra giggare ska vara försäkrade när de jobbar via appen. Sjukpenning kan vi inte hantera, men vi försöker lösa det så att man får chans att jobba in det man räknat med, säger han.

Men han tror också att marknaden kommer att förändras.
– Det dyker hela tiden upp nya former av försäkringsbolag och banklösningar och jag tror att det kommer att hända samma sak här. Man kommer hitta nya sätt så man kan försäkra sig själv om man blir sjuk eller om man vill säkerställa att man betalar rätt skatt om man jobbar mot olika plattformar samtidigt.

Används för rekrytering

Gigstr och Arbetsförmedlingen har diskussioner om hur man ska kunna dra nytta av varandra. Kanske kan man använda sin cv på båda plattformarna framöver?
Redan nu ser han att företag använder plattformen som ett verktyg i sin rekrytering. Här kan man testa personal utan att behöva gå igenom en många gånger kostsam rekryteringsprocess. Giggandet ersätter provanställningen.
På frågan om han inte är rädd att tappa kunder då svarar Rasmus att det i så fall bara är ett bra betyg på tjänsten.
– Det visar ju i så fall att man tycker om tjänsten och då kommer man att sprida den vidare.