Jacob Rudbäck startade Yepstr.

Yepstr fixar fler jobb än arbetsförmedlingen

Redaktionen

Publicerades: 29 oktober, 2018

En oklippt gräsmatta har lett till tusentals jobb för unga – då Jacob Rudbäck, som själv drivit flera bolag sedan 12-årsåldern, fick idén till jobbappen Yepstr.

Jacob Rudbäcks pappa hade svårt att få hjälp med att klippa gräsmattan. Företag ville inte ta sig an småuppdrag. Samtidigt fanns det ungdomar i närområdet som Jacob visste gärna skulle ha ett sådant extrajobb. Där föddes idén till Yepstr.

Appen kopplar ihop arbetssugna ungdomar med privatpersoner som behöver enklare sysslor utförda.
– Många hushåll kämpar för att få tiden att räcka till och samtidigt finns det duktiga ungdomar precis över gatan som vill jobba och visa vad de går för men som inte vet var de ska vända sig. Vi gör det tryggt och enkelt för dem att träffas, säger Jacob.

Lön enligt rekommendation

Lönerna sätts efter fackförbundsrekommendationer för sommarjobbare, sedan tar Yepstr en procentuell förmedlingsavgift av uppdragsgivaren. Bokning och betalning sker via appen och försäkring ingår. Appen använder sig av ”gameification”, ungdomarna får betyg och omdömen och kan nå olika nivåer, ju högre nivå desto högre lön har man möjlighet att få.

Nyligen släpptes möjligheten för ungdomar som nått nivå fem att även ta uppdrag från företag via appen.
– Kan inte vi erbjuda det så tappar vi våra duktigaste ungdomar, de vill jobba för företag. Det kommer också bli väldigt svårt att tjäna pengar på privatsidan det är snarare på företagssidan vi kan ta högre marginal men fortfarande ha ett bra pris och extremt pålitliga ungdomar.

Började som 12-åring

Jacob är själv ett exempel på att även unga kan. Hans entreprenörsbana började när han som 12-åring köpte in och sålde vidare strömsladdar till datorer bland sina vänner – en mycket efterfrågad tjänst då föräldrar tog sladdarna i beslag när de tyckte att barnen hade spelat för mycket datorspel.

Innan Jacob fyllt 20 år hade han dessutom hunnit driva en seglarskola och en paintballpark, importera mineralvatten från Wales och Soft Air Guns, tagit fram ett eget tandkrämsmärke som tillverkades i Kina och såldes på ICA, samt startat en konsultbyrå som sedan gav honom jobb på oljeriggar som juniormekaniker.

Att båda föräldrarna var entreprenörer hjälpte till:

– Jag har haft turen att jag under uppväxten uppmanats att tjäna ihop mina egna pengar. Det försöker vi återskapa med Yepstr. För när man får den där första känslan av att det här är inte så svårt, det går ju, folk blir glada, föräldrarna blir stolta, jag tjänar pengar – det är skithäftigt. Det är väldigt svårt att hamna snett då. Kan vi sprida den grejen kommer vi göra världen väldigt mycket bättre på köpet.

Ljus framtid för Yepstr

Framtiden för Yepstr ser ljus ut, de har fått in riskkapital och siktar på break-even nästa år samt utlandsexpansion. Drivkraften är just att hjälpa unga ta det första klivet ut i arbetslivet och skapa arbetstillfällen.

– Jag vill kunna ligga på min dödsbädd och berätta för mitt barnbarn att det där bra och stora, det byggde vi.

Även här går det bra, Jacob berättar att medan Arbetsförmedlingens idag förmedlar 7 000 jobb per år till åldern 15 till 21 år, kommer Yepstr att förmedla över 10 000 jobb till samma åldersgrupp under 2018.

– I grund och botten tror jag det handlar om att myndigheten etablerades för över 100 år sedan och då såg arbetsmarknaden helt annorlunda ut. De har inte hängt med i mobilutvecklingen.

Men är Yepstrs jobb verkligen lika mycket värda som Arbetsförmedlingens?
– I många fall är faktiskt våra jobb mer värda. Hjälper man en familj blir det oftast en lite mer personlig relation, omkring 20 procent av våra jobb resulterar i någon form av mentorskap. Arbetsförmedlingen har många jobb som de uppfunnit för att skapa jobb och inte alls bara heltidsanställningar. Det är just de första jobben som är svårast att få, och det är där vi håller på att gå förbi.

Av Ebba Arnborg