<![CDATA[]]>

10 råd som förbättrar företagets likviditet

Camilla Björkman

Publicerades: 11 januari, 2010

Skralt i kassan? Särskilt i företagsstarten kan det vara svårt att få ekonomin att gå ihop. Här är tio råd...

Skralt i kassan? Särskilt i företagsstarten kan det vara svårt att få ekonomin att gå ihop. Här är tio råd som fyller på din kassa.

Se över likviditeten i ditt företag, så att inte du drabbas av penningproblem. Här är tio råd som hjälper dig på vägen:

 1. Gör en likviditetsbudget

Det är en sak att ha ett bra slutresultat, en helt annan att alltid ha pengar i kassan. Om du inte redan har gjort det, gör därför en bra likviditetsbudget som visar när försäljning sker och när du får betalt. Mall till en sådan budget finns hos Almi.

2. Se över dina kostnader
Det är ofta lättare att minska på kostnader än att sälja mer, och på så sätt få ett bättre resultat. Få fler tips om hur du sänker dina kostnader.

3. Fakturera snabbare
Ändra till 10 eller 14 dagars betalningstid när du skriver nya avtal. Skicka en påminnelse så fort en faktura har förfallit. Om du har en stor leverans där slutleveransen ligger långt fram i tiden kan du be kunden betala en del av beloppet i förskott. Ett tips är att skriva förfallodatumet i rött, så att kunden inte har en chans att missa det.

4. Låt kunden betala direkt
Beroende på vad ditt företag säljer kan du utforma din webbplats så att kunden betalar direkt över nätet. På Paypal kan du till exempel ta emot betalningar säkert. Här kan du läsa om hur Swish skiljer sig mellan bankerna för dig som företagare.

5. Höj checkkrediten
Om du har checkkrediter kan du ibland tjäna på att höja dem. Men kom ihåg att du då måste betala mer i ränta. Det är heller inte lönsamt om du inte utnyttjar krediten. Då är det bättre att ha samma skuld som ett vanligt lån med lägre ränta.

6. Leasa inventarier
Se över om du tjänar på att hyra inventarier istället för att äga dem. Ofta är det dyrare, men det kan vara bra i uppstartsfasen för att slippa lägga ut så mycket kapital. Du kan också tjäna på det om du bara använder dem då och då.

7. Förläng leverantörskrediterna
Förhandla alltid fram bättre villkor med dina leverantörer. Till exempel kan du försöka förlänga kredittiden till 30, 45, 60 eller 90 dagar. Det kan dock innebära att säljaren vill ta ut ett något högre pris.

8. Kolla din F-skatt
Betala aldrig in mer skatt än du behöver. Om du har mindre intäkter än du har räknat med, skicka in en preliminär självdeklaration med de nya uppgifterna.

9. Sälj av tillgångar
På kort sikt kan du få in mer pengar, även om det såklart är just en kortsiktig lösning.

10. Kräv in dina pengar
Får du inte betalt av dina kunder? Läs fler tips om hur du går tillväga för att kräva in pengar.

Text uppdaterad: 150829