<![CDATA[]]>

5 tips: Slipp pappershögarna

Anders Andersson

Publicerades: 14 november, 2014

Det papperslösa kontoret är inte borta, men med internet och smarta dataprogram och molntjänster går det att minska pappersexercisen radikalt. Här är råd om hur du kan göra.

Det gäller att skapa smidiga rutiner när du ska betala räkningar, när du själv ska fakturera och när du ska ta hand om pengarna som blir över.

Bokföring
Administrationen i en enskild firma är enkel. Det behövs varken dubbel bokföring eller kontonummer. Men alla inkomster och utgifter måste finnas på papper och dag för dag sättas in i en pärm. Med få transaktioner kan du bokföra själv med hjälp av ett dataprogram.

Den som vill att flera ska komma åt bokföringen kan betala en månadsavgift för datasystem där allt lagras på en internetserver i ”molnet”. Många banker har sådana system med automatik när du betalar fakturor.

Reseräkningar
Även administrationen kring körjournaler och reseräkningar kan förenklas med hjälp av dataprogram. Det finns program där dessa rapport smidigt kan skickas till den som attesterar och vidare in i bokföringen. En enkel gratisvariant finns på www.driva-eget.se/reserakning.

Avtal
Enligt bokföringslagen måste alla kvitton och fakturor sparas, det räcker inte att spara bokföringsuppgifterna i datorn.

Men pappersexercisen kring avtal och annat kan förenklas med hjälp av en scanner. I stället för att producera en papperskopia förvandlar scannern pappershandlingen till en datafil, oftast i pdf-format.

Momsredovisning
Att redovisa moms och sociala avgifter kan göras snabbt och smidigt om du skaffar dig e-legitimation via din bank. Den kan du sedan använda dig av både när du ska redovisa moms och fylla i andra skatteblanketter. Du slipper då att skicka brev, och dina beräkningar kollas så att du har räknat rätt. Momsredovisningen kan göras fem minuter före tolvslaget på sista redovisningsdagen. Läs mer: Snabbaste sättet att räkna ut momsen.

Registreringar
Också kommunikationen med Bolagsverket kan nu ske på ett enklare sätt. Bolag kan registreras på www.verksamt.se.   På skärmen får man svara på en serie frågor och snart får man ut en färdigifylld blankett.

Uppdaterat 2015-06-25