<![CDATA[]]>

Bokföring i enskild firma – detta bör du tänka på

Cecilia Ingvarsdotter

Publicerades: 21 augusti, 2015

Är du på väg att starta företag eller har du kanske precis startat? Här är vad du behöver tänka på från start.

När man startar företag är det mycket administrativt att sätta sig in i och hålla koll på. Bokföring är något många tycker är knepigt och även om du lämnar bort en del är det viktigt att du har övergripande koll.

– Lagen säger att du måste ha en ordnad bokföring, det är du som har ansvaret, säger Peter Rival civilekonom och vd på Saldosystem.

Du kan absolut sköta din bokföring själv men se upp! Bokföringen får inte ske i något program där du i efterhand kan gå in och ändra, som till exempel Excel. Använd istället ett bokföringsprogram eller vanligt hederligt papper. Du kan också lämna bort och få hjälp med din bokföring till en redovisningskonsult eller en redovisningsbyrå.

Detta måste du bokföra
Du skyldig att bokföra företagets affärshändelser. Helt enkelt inkomster och utgifter, pengar du får in i företaget och pengar som går ut ur företaget.

För att inte blanda ihop din egen privata ekonomi och ekonomin som rör ditt företag kan du ha som grundregel att tänka: ”Vad krävs för att jag ska kunna driva företaget?” Det du måste köpa in för att kunna arbeta med ditt företag och sälja dina produkter eller tjänster, det tillhör ditt företag. Alla affärshändelser, det vill säga alla transaktioner, som sker i företaget måste du ha bevis på (ofta i form av kvitto).

Vilken bokföringsmetod ska du välja?
Om ditt företag inte säljer för mer än tre miljoner kronor per år (din totala nettoomsättning) får du bokföra enligt kontantmetoden. Du bokför då varje faktura bara en gång, när den betalas. Om du precis har startat ditt företag eller om du inte omsätter mer än tre miljoner kronor per år är ofta kontantmetoden att föredra för små företag. Det blir mindre jobb.

Den andra bokföringsmetoden är faktureringsmetoden. Då bokför du när du får och skickar iväg en faktura och du bokför också när betalningen för fakturorna äger rum. Denna metod kräver alltså att du bokför affärshändelsen två gånger. Bokföringen ger ett mer rättvisande resultat.

– Oavsett om du själv tänkt sköta din bokföring eller lämna bort den till bokföringsbyrå eller anställd ekonom har du stor nytta av att förstå systemet och inte vara i händerna på andra, säger Peter Reivall.

LÄS OCKSÅ: Lär dig bokföring med vår webbkurs