<![CDATA[Anders Andersson]]>

Expertsvar: Så får du ordning på dina kvitton

Redaktionen

Publicerades: 17 september, 2014

Hur håller man koll på alla kvitton och utlägg? Hur slipper man ligga ute med företagets pengar? Driva Egets Anders Andersson har svaret.

I varje nummer av Driva Eget svarar våra experter på frågor från er läsare (du hittar alla expertsvar här). I senaste numret undrade signaturen Carina hur hon skulle få ordning på sina kvitton och utlägg.
– Jag är en av två delägare i ett litet företag. Flera gånger i veckan representerar jag på krogen och gör inköp för företagets räkning.

Carina berättar att hon betalar med privata pengar och sedan skriver räkning till företaget. Problemet är att hon inte är någon ordningsmänniska.
– Jag slarvar så lätt bort kvitton eller glömmer att redovisa utlägg. Dessutom får jag problem med min egen ekonomi eftersom jag måste ligga ute med företagets pengar, skriver hon.

Känner du igen dig? Kanske instämmer du i Carinas vädjan:
– Hjälp mig att hitta ett smart system för hur jag bäst gör.

Driva Egets grundare Anders Andersson kommer till undsättning.
– Det finns en bra lösning på båda dessa problem, skriver han i sitt expertsvar.

Lösningen består av tre steg:

  •  Skaffa dig ett kreditkort privat som du bara använder för företagets inköp. Kortavgiften bör då ditt företag betala. Det ska vara ett kort där du varje månad får en faktura med en specifikation över utgifterna under månaden. Sådana har exempelvis Eurocard, Mastercard och Visa.
  • När du får den skriver du räkning till ditt företag och bifogar kvitton för allt som specificeras.
  • Lagom när fakturan förfaller till betalning har ditt företag förmodligen hunnit betala din räkning. Du har därmed inte behövt ligga ute med några pengar och inga utlägg blir bortglömda.

För att Carina inte ska slarva bort något kvitto och direkt kunna notera vad kvittot gäller, exempelvis namnet på sina representationsgäster, tipsar Anders om att ladda ned Driva Egets app Mobila kontoret. Den innehåller en tjänst där du enkelt fotograferar av kvitton direkt när du får dem i handen, noterar vad det gäller och mejlar dem till dig själv.

LÄS MER: Se alla tidigare expertsvar här.

FRÅGA DU OCKSÅ: Vad undrar du över? Ställ din fråga här! Vi väljer ut frågor av de som kommer in som publiceras med svar i tidningen.