<![CDATA[Se till att låna vid rätt tillfälle.]]>

När bör man låna pengar?

Redaktionen

Publicerades: 5 maj, 2017

Att ta ett lån medför alltid den negativa konsekvensen att det måste återbetalas, så när bör man låna pengar som företag? I regel vill man minska sina utgifter och öka sina intäkter, så varför riskera ett lån? Här kommer vi att ta upp några exempel på när ett lån faktiskt kan vara till din och ditt företags fördel.

När efterfrågan är större än utbudet

När efterfrågan är större än utbudet kan ett lån vara en utmärkt idé. Om du har tomt på lagret, men många ivriga kunder så kan det vara smart att ta ett lån för att köpa in nytt och fylla på lagret. Sälj av inköpen snabbt och betala tillbaka lånet lika snabbt, så har du gjort en vinst som annars hade gått förlorad. Det blir dessutom mer sannolikt att kunderna återkommer om dina varor inte är slutsålda varje gång.

När ett frestande erbjudande dyker upp från ingenstans

Du vet det där oemotståndliga erbjudandet som helt plötsligt uppenbarar sig, som om det var sänt ifrån skyn? Det händer inte ofta, men när det gör det vill man kunna slå till direkt. Om du inte har resurserna tillgängliga i likvida medel blir det betydligt svårare att hoppa på tillfället. Detsamma gäller om du måste få ytterligare finansiering av investerare. Så hur annars gör man om det är ont om tid?

Att ansöka om ett traditionellt lån och få det godkänt kan ta lång tid, så många väljer att använda en tjänst så som den finska Lainanvälittäjä för att underlätta och snabba upp processen. Istället för att själv göra ansökan, med din affärsplan, budget, lista över tillgångar och så vidare. Det slipper du med en lånemäklare, som dessutom ansöker om lånet på flera banker på en gång, vilket både sparar tid och ökar chansen att ditt lån beviljas.

När pengarna behövs någon annanstans

Det operativa kassaflödet behövs för att just driva operationen, men ett lån ger dig en extra klumpsumma att investera i annat. Om företaget är överbelastat i arbetsmängd kan det exempelvis användas för att finansiera anställningen och uppträningen av en ny medarbetare, som senare kan “betala för sig själv” – ett helt giltigt skäl att låna pengar till företaget.

Det finns andra tillfällen då ett lån kan vara fördelaktigt, men det är alltid viktigt att väga de potentiella fördelarna mot nackdelarna. Se först och främst till att ekonomin är tillräckligt stabil. Gör dig säker. Är du redo att investera i framtiden? Slå till!