<![CDATA[]]>

Nu slipper du vänta på betalning

Annika Rosell

Publicerades: 28 november, 2012

Sedan den 16 mars är det lag på högst 30 dagars betalningstid mellan företag. Dessutom införs en rätt att ta ut en förseningsavgift på 450 kronor direkt när fakturan förfaller till betalning.

Kunder som drar ut på betalningen är problem för många företag. Undersökningar visar dessutom att det ofta är storföretag och den offentliga sektorn som är sämst på att betala sina fakturor i tid.

Vissa storföretag och myndigheter dröjer konsekvent med att betala de småföretagare som de anlitar. Det finns exempel på när detta orsakat konkurser.  

För att få bukt med sena betalningar införs nu en lag på högst 30 dagars betalningstid. Lagen har tillkommit efter att EU har uppmanat sina medlemsländer till krafttag mot sena betalningar.

Dessutom införs en ny förseningsavgift på 450 kronor. Avgiften kräver inget avtal eller föregående information. Du behöver alltså inte ens ange på fakturan att avgiften kommer att tas ut, utan kan tas ut omedelbart efter att fakturan förfallit till betalning.

Lagen träder i kraft den 16 mars. Observera att den inte gäller fakturor till privatpersoner, utan enbart till företag, myndigheter och andra institutioner.

Läs vår bloggare Janne Näsströms kommentar till regeringens lagförslag här.

– Det är den mest positiva lagändring på åratal, menar han.