<![CDATA[Få koll på reglerna för pensionen. Foto: Getty Images]]>

Så här ser reglerna ut för pensionen

Ingrid Kindahl

Publicerades: 21 november, 2017

Fylla på i efterhand? Spara på ISK? Här får du koll på vad som gäller för pensionen.

  •  Företaget får göra avdrag för pensionsinbetalningar på 35 procent av var och en av de anställdas årslön, dock max 10 prisbasbelopp (448 000 kronor 2017). De 35 procenten beräknas alltså inte kollektivt, utan individuellt.
  • Avdragsgillt pensionssparande innebär att du sparar i individuellt pensionssparande (IPS) eller i en pensionsförsäkring. Där väljer du fonder som pengarna ska placeras i. Se upp för höga avgifter! Pensionsmyndigheten föreslår en global aktiefond som kostar max 0,4 procent i förvaltningsavgift.
  • Redan skattade pengar sparar du lämpligen på ett investeringssparkonto (ISK) eller i en kapitalförsäkring. Där kan du välja och ändra placering fritt i fonder eller aktier utan att betala reavinstskatt, men du betalar en schablonskatt varje år. Se upp för höga avgifter! Välj även här exempelvis en global aktiefond som kostar max 0,4 procent i förvaltningsavgift.
  • Om du får en svacka i företaget och inte har råd att betala in till pensionsförsäkringen, har du rätt att betala i kapp senare och få avdrag för det.
  • Ta reda på vem som ärver dina sparade pengar om du dör innan du har fått ut pengarna. I vissa fall skriver du ett så kallat förmånstagarförordnande som styr vem som ska få dina pengar och i andra fall är det den allmänna arvsordningen eller testamente som avgör.
  • Vad är en ok avgift på pensionssparandet? Pensionsmyndigheten föreslår en global aktiefond som kostar max 0,4 procent i förvaltningsavgift. Alecta har gjort en beräkning av hur avgifterna slår på alecta.se/avgifter. Där jämförs till exempel en avgift på 1,7 procent med 0,13 procent. Skillnaden blir 4 000 kronor mindre pension i månaden, hela livet ut, för en normalinkomsttagare. Trots att inbetalningarna varit identiska.

LÄS OCKSÅ: Max startade eget – för pensionen

LÄS OCKSÅ: Så slipper du ångesten för pensionen