<![CDATA[Foto: Socialdemokraterna.se]]>

Vårbudgeten är här – så påverkas småföretagarna

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 13 april, 2016

Under onsdagen presenterade finansminister Magdalena Andersson (S) vårbudgeten. Läs hur den påverkar dig och vad Driva Egets chefredaktör tycker.

Huvudfokus i årets vårbudget ligger på jobb, skola och klimat. Samtidigt presenterar regeringen förslag på ökade medel i 2016 års budget för att hantera flyktingsituationen.

På presskonferensen sa Magdalena Andersson att det inte kommer att krävas skattehöjningar.

– Migrations- och integrationskostnaderna är en tillfällig puckel, därför ska det inte krävas väldigt kraftiga besparingar eller skattehöjningar.

Men bland nyheterna märks en del skattehöjningar.

Här är några nyheter som påverkar dig som småföretagare:

  • Rut-avdrag införs på en rad nya tjänster. Det handlar exempelvis om att laga eller underhålla vitvaror, beskära träd eller buskar i trädgården, samt att få hjälp med enklare IT- tjänster, om exempelvis datorn inte fungerar som den ska. Kom ihåg att du inte får göra sammanlagda rot-avdrag för mer än 50 000 kronor totalt, även om taket för rot är 50 000 och för rut 25 000.

  • Flyttjänster, inklusive flyttstädning, blir avdragsgilla från den 1 augusti.
  • Momsen på mindre reparationer sänks från 25 till 12 procent för cyklar, skor, lädervaror, kläder och hemtextilier.

  • Gränsen för när man betalar statlig skatt räknas inte upp lika mycket som den brukar, vilket innebär att fler kommer att betala den statliga skatten. Månadsinkomster på omkring 37 000 kronor och uppåt får alltså som högst några hundralappar i högre skatt när regeringen för andra året i rad begränsar uppräkningen av skiktgränsen för statlig skatt.

  • Höjd alkoholskatt och begränsad avdragsrätt vid representation är två andra skattehöjningar som väntar.
  • En kraftig höjning av bensinskatten: 48 öre litern på 95-oktanig bensin, 53 öre litern på diesel och moms på det. Skatten sänks med 75 öre – men bara på miljöbränsle, E85.
  • Intäktsräntan på skattekontot stryps till noll, men du får fortfarande betala om du har underskott.
  • Företagens kostnader för klimatkompensation blir avdragsgilla.
  • Sänkt arbetsgivaravgift för enmansföretagare som anställer sin första medarbetare.
  • Regeringen vill tillsammans med Vänsterpartiet satsa 500 miljoner kronor på att ge nyanlända förutsättningar att snabbt ta sig in i det svenska samhället. Resurserna ska bland annat gå till att förbättra kompetenskartläggning och validering av utländska utbildningar så att arbetsförmedlare och arbetsgivare lättare kan få en bild av individens kunskaper. Dessutom ska ett nytt snabbspår för nyanlända entreprenörer lanseras – 18 miljoner går till att nyanlända med företagarbakgrund ska kunna starta företag.

Driva Egets chefredaktör Yasemin Bayramoglu tycker till om regeringens ”snabbspår” för nyanlända företagare:

– Det är självklart positivt att regeringen ser den kraft som finns hos många av de människor som nu söker skydd i Sverige. Men snabbspåret för invandrare med företagarbakgrund är trots allt magert – 18 miljoner lär inte kunna få någon avgörande effekt, även om det är bra att visa att viljan finns där. Sedan kvarstår problemet med språket. Det är lång tids väntan innan man som nyanländ får tillgång till svenskundervisning. För att kunna driva företag i Sverige krävs åtminstone grundläggande kunskaper för att du ska kunna förstå och sätta dig in i regelverket kring företagandet. Här behövs med andra ord ytterligare snabbspår, säger Yasemin Bayramoglu.