<![CDATA[]]>

Extern ordförande – så fungerar det att anlita en

Ingrid Kindahl

Publicerades: 31 juli, 2014

En extern styrelseordförande kan hjälpa dig att se på företaget med andra ögon. Var bara beredd på att det kostar. Här guidar experten.

Ett stort problem för många småföretagare är att de är specialister på företagets affärsidé, men inte alla gånger lika bra på att driva företaget. Då kan en extern styrelseordförande bli ett viktigt stöd, särskilt om du vill att företaget ska växa.

– En av de viktigaste förutsättningarna för tillväxt är ordning och reda i företaget. Dessutom behöver du som vd och ägare någon att diskutera framtiden med.

Inte opartisk
Det säger Suzanne Sandler. Hon är inte precis opartisk, eftersom hon är vd för StyrelseAkademien, som utbildar professionella styrelseledamöter och driver en bank av personer som är beredda att ta på sig styrelseuppdrag. Men hon är själv också familjeföretagare.

– Man kan inte allting själv. Ju fler man är, desto bättre kan man täcka upp sådan som försäljning, miljöansvar och årsredovisningar. Med en extern ordförande får man också ytterligare en ambassadör för sitt företag, säger hon.

Hur väljer man?
Hur ska man då välja en ordförande? Det viktigaste är att hitta någon som kompletterar en själv. Om du har lätt för att få nya idéer och är impulsiv, behöver du någon som står med fötterna på jorden. Men lagom mycket – företaget är ju ditt och ingen ska hålla dig tillbaka. Personkemin måste stämma.

Genom att tänka ”mångfald” när man väljer styrelse och ordförande, sprider man riskerna eftersom perspektiven blir fler.

Två till tre prisbasbelopp
Väljer du rätt ordförande kan det mycket väl hända att du kan göra dig av med en och annan konsult. Men ordföranden ska ha betalt för sitt arbete. Räkna med två till tre prisbasbelopp per år – men du måste absolut se till att förhandla. Beroende på vad du har för företag kan det vara en fjäder i hatten för din ordförande att förknippas med dig, och då kanske priset sjunker.

Om du anser att du behöver en ordförande och prislappen är för hög nu, strax innan företaget lyfter, kan du fundera över att erbjuda en ägarandel i företaget eller del i framtida tillväxt genom till exempel ett incitamentsprogram.

Glöm inte göra upp med ordföranden om hon eller han ska använda A-skatt eller F-skatt. Har ordföranden bara något enstaka uppdrag kanske hon inte har någon F-skattsedel.

Sthlm_Suz_hemsid3B

Suzanne Sandler.

Texten är ett utdrag ur en längre artikel i tidningen Driva Eget. Prenumerera här.