<![CDATA[Finansminister Magdalena Andersson. FOTO KRISTIAN POHL]]>

Anders Andersson: "Fantastiskt att nya 3-12-reglerna skrotas!"

Yasemin Bayramoglu

Uppdaterades: 2 april, 2019
Publicerades: 26 augusti, 2017

Det blev ett riktigt glädjebesked till landets småföretagare på lördagen. Regeringen skrotar de kritiserade ändringarna av 3:12-reglerna.
– Bättre sent än aldrig, säger Driva Egets Anders Andersson.

Anders Andersson.

Anders Andersson.

Efter flera års utredande, remitterande och mycket oro bland Sveriges småföretagare gör regeringen plötsligt en kovändning och drar tillbaka hela förslaget om förändringar i 3:12-reglerna, som skulle trätt i kraft vid nyår. Skattehöjningarna uteblir alltså. Det berättade finansminister Magdalena Andersson och vice statsminister Isabella Löwin vid en gemensam presskonferens på lördagsmorgonen.

Förslaget som nu tagits tillbaka skulle inneburit höjd utdelningsskatt från 20 till 25 procent (från 37,6 till 41,5 procent med tanke på att det också blir bolagsskatt). Dessutom skulle småföretagarna kunna ta ut en mindre del i utdelning. Även förslaget om att sänka brytpunkten för statlig skatt tas tillbaka.

Driva Egets Anders Andersson är bara en av alla som länge riktat kritik mot förslaget till ändrade 3:12-regler (eller entreprenörsskatten som den också kallas).
– Äntligen har regeringen förstått att landets framtid hänger på småföretagen. Det är fantastiskt att man skrotar förslaget. Bättre sent än aldrig, säger han.

Men han tycker ändå att regeringen kunde hanterat frågan annorlunda.
– Nu säger man att man drar tillbaka förslaget för att man vill undvika politiskt kaos. Det är synd att man inte kan säga som det är: att det är för företagens bästa. Innerst inne tror jag att regeringen faktiskt förstått att förslaget skickade fel signaler till småföretagarna.