<![CDATA[]]>

Skattechock drabbar småföretagare

Katarina Hagberg

Publicerades: 27 september, 2016

Skatteverket har ändrat sin handläggning av deklarationerna för småföretagare. Se upp så du inte råkar illa ut. ”Jag vet inte var pengarna till skatten ska komma ifrån” säger Joel Hagberg som är en av de som drabbats.

I dagarna är det många företagare som får en överraskning i brevlådan. Skatteverket har snabbat på sin process för att gå igenom deklarationerna för alla med enskild firma.

Resultatet blir att många företagare som tidigare skulle betalat restskatt i mars 2017, nu måste betala redan i december 2016.

Till skillnad från privatpersoner som i flera år fått sina skattebesked senast augusti, har de med enskilda firmor tidigare fått vänta till december varje år på sina.

Läs också: Så slår höstbudgeten mot dig som småföretagare

Men nu kan beskedet alltså komma snabbare. Och om uträkningen visar att man är skyldig skatt, ska pengarna finnas hos Skatteverket inom 90 dagar.

– Jag har haft enskild firma i åtta år och det har alltid varit så att skatten ska betalas i mars. Det var en total överraskning för mig när skattebeskedet kom, säger Joel Hagberg som är privatpraktiserande sjukgymnast.

Hos Skatteverket ser man inte att det här skulle orsaka några problem för företagarna. De menar att varje person med enskild firma är skyldig att göra en så kallad preliminär skatteuträkning.

Där anger man sin uppskattning av hur mycket man kommer att tjäna och hur stora utgifterna i företaget ska bli. Det här går också att ändra under året om företagaren skulle märka att det inte blir som planerat.

– En rätt gjord preliminär skatteuträkning gör att man inte ska få någon restskatt. Vi uppmuntrar alla att så noga som möjligt göra det här för att undvika att bli skyldig skatt, säger, Alem Resulovic, sektionschef på Skatteverket.

Skatteverket menar dessutom att den ändrade handläggningen inte ska vara något nytt för företagarna, eftersom man både gått ut med ett pressmeddelande i april i år och informerat om ändringen på hemsidan och under informationsträffar för nya företagare.

Ändå tycker Företagarna som är Sveriges största företagarorganisation, att Skatteverket kunde gjort mer för att underlätta för företagarna när man nu ändrar handläggningstiderna.

– Det är många av våra medlemmar som hör av sig till oss och tycker att det här är problematiskt, säger Terje Frennefalk som är pressekreterare hos Företagarna.

Den som inte kan betala sin restskatt hamnar direkt hos Kronofogden om man inte innan ansökt om dispens för att kunna betala senare, men den ges bara i undantagsfall.

För Joel som har fått en restskatt som nu ska betalas tidigare än beräknat kommer det att behövas lite pusslande för att få det att få det att gå ihop.

– I dagsläget vet jag inte exakt varifrån pengarna till att betala skatten ska komma ifrån. Tre månader tidigare är en stor skillnad och jag har inte planerat efter det. På något sätt måste det lösa sig, säger han.

Läs också:

Lina-Skandevall_citat

SE UPP SÅ DU INTE DRABBAS SOM LINA!

Lina gick rakt i skattefällan när hon startade bolag

Lina Skandevall i Norr­köping fick en smäll när hon ombildade till aktiebolag, och gick i en vanlig skattefälla. ”Det blev ett tufft efterföljande år” säger hon. Läs mer här!