<![CDATA[]]>

Därför ska du starta företag som pensionär

Daniel Lagerqvist

Publicerades: 16 november, 2015

Har du gått i pension men vill starta eget företag och jobba vidare? Då finns det alla möjligheter att lyckas – här är expertens fem skäl till att äldre ska driva företag.

Du gick i pension och blev avtackad men känner att du har mer att ge och att vardagen inte blir detsamma utan ett arbete. Eller så går din redan befintliga firma så bra att en viss ålder inte ska sätta stopp för framgången.

Vi är friskare och lever längre i dag än tidigare och då finns det ingen anledning att sluta jobb om du inte vill.

Björn Lundén är författare och en av landets främsta experter på bolagsbildning och att driva företag. Nyligen kom han ut med boken ”Driva företag som pensionär” på egna förlaget Björn Lundén Information där han guidar läsarna rätt. Björn menar att det finns flera fördelar för äldre att starta och driva företag – och en och annan myt att avliva.

Björn Lundén

Björn Lundén

– Många är oroliga för hög marginalskatt, men tänk på att pengar också har hög marginaleffekt när det gäller nöjet av pengarna. Vad jag menar är att de första kronorna du tjänar med låg marginalskatt bara går till nödvändiga saker som boende, mat och kläder, förklarar Björn som vill att den som är pensionär ska se till vad de där extra pengarna kan göra i vardagen.

– Det är kronorna på toppen som kan användas till resor och annat trevligt, och då spelar det ingen roll om marginalskatten är 50 procent i stället för 30 procent. Man har roligare för de 50 procenten på toppen är för de 70 procenten i botten.

Björns fem bästa skäl för pensionärer att driva företag:

1. Lägre skatt för pensionärer
Skatt och socialavgifter är lägre för personer som fyllt 65 år senast vid årets början. Det betyder att du får mer pengar över efter skatt, alternativt att du kan arbeta mindre, och ändå få lika mycket pengar.

2. Du fortsätter tjäna in pension
Pensionen tjänas in hela livet, så all förvärvsinkomst som du har ger extra pensionsintjänande och höjer alltså den framtida pensionen.

3. Pensionsuttaget minskar inte
Den allmänna pensionen är inte inkomstprövad, så extra guldkant på tillvaron får du om du både tar ut allmän pension och startar företag.

4. Din erfarenhet
I vissa branscher är det ingen som helst nackdel att vara gammal. Exempel är konsulter, föreläsare och artister.

5. Håll dig frisk
Genom att arbeta, särskilt med något som du tycker är kul och intressant, håller du dig ung, pigg och frisk.