Premium

Annika R Malmbergs 3 bästa hacks för ditt företag

Elin Stenman

Uppdaterades: 5 mars, 2020
Publicerades: 28 februari, 2020
3 minuters läsning

När framgångs- och säljexperten Annika R Malmberg intervjuades av Gustaf Oscarson på Business Hacks i Stockholm, bjöd hon på en rad smarta råd för dig som vill bli en framgångsrik entreprenör. Då hon själv får välja sina tre bästa hacks så blir det självinsikt, ett starkt team och att lära sig sälja.

När din självbild stämmer med andras bild av dig blir du transparent, tydlig och trovärdig. Vilka föreställningar har du om dig själv som inte stämmer?

Lyssna på hela liveintervjun med Annika R Malmberg:

– Fundera på vad du säger till dig själv? Jag hade till exempel länge en idé om att jag inte var någon entreprenör, men det här var ju bara något som jag hade intalat mig själv.

Steg 1: Så når du självinsikt och blir en bättre entreprenör

För att nå framgång behöver du bygga ditt företag på det som du är bra på. Därför kan Annika inte nog poängtera hur viktigt det är att ha självinsikt.

– Lär känna dig själv. Det finns inget bättre råd jag kan ge till människor som vill bli framgångsrika entreprenörer.

Frågor som du kan behöva ställa dig är:

  • Vilka är mina styrkor?
  • Vad gör jag med lätthet?
  • Vilka är de tillfällen i livet då jag känner mig glad och lycklig? När jag har nästan hur mycket energi som helst?

För att hitta sina bästa egenskaper rekommenderar Annika att man är uppmärksam på situationer där man känner sig stark.
– Jag har vetat sedan barnsben att jag älskar att stå på scen. Redan som 4-åring började jag uppträda. Jag har alltid älskat att stå framför andra och göra min grej. Nu har jag det som yrke, att föreläsa för publik.

Gustaf Oscarson och Annika R Malmberg på scenen på Business hacks i Stockholm
Gustaf Oscarson intervjuar Annika R Malmberg på scenen på Business hacks i Stockholm.

– Många frågar mig hur jag orkar köra så hårt som jag gör. Svaret är att jag blir inte trött av det. Det ger mig energi för att det är så roligt.

För att ta reda på dina styrkor tipsar Annika om en övning som hon också skrivit om i sina böcker. Skriv varje dag ner vilken händelse under dagen som har gett dig energi. I slutet av veckan sammanfattar du händelserna. 

– När jag coachar en person så kan jag ta den sammanfattningen och direkt säga vilka styrkor som personen har. Men det klarar du själv också, titta på vad den röda tråden i händelserna är, här har du dina styrkor.

Läs också: 10 steg till ditt drömföretag

Steg 2: Bygg upp ett starkt team omkring dig

När du har identifierat dina egna styrkor så behöver du också se till att skapa tid för det som du tycker är roligt. Annika tipsar om en liknande övning även för detta.

– Nu ska du skriva ned det som inte kändes så roligt under veckan, det som gjorde dig trött och oengagerad. De här sakerna ska du delegera till någon annan. På så vis skapar du tid för det som du är bäst på och mår bäst av att jobba med.

Annika rekommenderar att du hittar personer som kompletterar dig. 

– Och till den här personen ska du aldrig säga att ”vad bra att du gör det här som är så tråkigt”. Det blir ingen peppad av att få höra. Säg istället: ”Vad bra att du som är så duktig på det här gör det. Jag blir så glad av att se att du är så bra på…”

Annika R Malmberg är känd för att arbeta med modellen ”Insights discovery” där olika personlighetstyper har färgkodats.
– Idag känner många till den här modellen, men jag behöver ofta påminna om att alla har alla färger i sig. Däremot är vi olika i vad som ger oss energi, och vad vi behöver kämpa med.

Läs också: Annika R Malmberg om tuffa samtal med personalen

Ingen färg, eller personlighet, är bättre än någon annan, poängterar Annika. Det viktigaste är att du har självinsikt och förstår vilka dina egna styrkor och svagheter är. Sedan måste du även kunna se styrkan i andras personligheter. På så vis blir det lättare att skapa ett team där alla känner sig trygga och kan prestera på sin bästa nivå.

– Du behöver ha människor omkring dig som du trivs med, är trygg med och blir glad av.

– Det här gäller inte bara i ditt företag. Även hemma är det värdefullt att ha en partner som stöttar dig och som du vet blir glad när du lyckas.

Steg 3: Lär dig sälja

Annika är säljexpert. Därför är att lära sig sälja, förstås ett av hennes bästa business hacks.

– Att sälja är roligt, vackert och kreativt. Det finns inget yrke som är så fantastiskt som att lyckas med försäljning. Och kan du sälja, så kan du få så mycket mer roligt i livet.

Läs mer: Annikas 5 avgörande säljtips – från bokning till avslutad affär