<![CDATA[]]>

Lär dig av prins Daniels affärer

Anders Andersson

Publicerades: 7 april, 2009

Entreprenören och prinsen Daniel Westling har mycket att lära andra småföretagare. Här är fyra av de åtta råd som han skulle kunna ge småföretagarna i Driva Eget.

Ove Rytter, som i 27 år arbetat i gymbranschen, skriver om prins Daniel i tidningen Driva Eget. Han har sett hur Daniel Westling under sina nio år i gymbranschen utvecklats till en slipad entreprenör. Han har de rätta egenskaperna.

– Jag tycker att jag är bra på att få saker ur händerna och få personalen att trivas, säger han till Ove Rytter.

I de fyrsidiga reportaget i tidningen finns Daniel Weslings åtta  bästa råd . Med ledning av vad han sagt och vad han gjort har vi satt samman en lista på råd till dig som vill dra lärdomar av hans erfarenheter. Här är fyra av dessa:

1 Satsa på det du brinner för
Vid förlovningen passade Daniel på att säga att han brinner för hälsa och friskvård. Försök själv att hitta det du brinner för och arbeta med det konsekvent. När kunderna märker ditt engagemang säljer du mer och får fler kunder. Den som jobbar med hjärtat för något som man tror på har stora chanser att lyckas.

2 Ta draghjälp av kunderna
nga vittnar om att Daniel är noga med att vårda sina kunder. Att få nöjda kunder som rekommenderar produkten vidare till andra kan vara en bra genväg till framgång. Prinsessan Madeleine gillade Daniels gym Master Training så mycket att hon rekommenderade sin storasyster att gå dit. Och det slutade ju i mer än bara en vanlig kundkontakt. 

3 Var ditt eget varumärke
Om du själv är engagerad i ditt företag är det din personliga image som bestämmer hur ditt företag ska uppfattas. Det är du själv som är en viktig del i ditt företags varumärke.Trots press från media har Daniel hela tiden hållit en låg profil och framhållit sig själv som en tyst, hårt arbetande och helt vanlig kille från Ockelbo. Denna image har stärkt varumärket för hans gym.

4  Var uthållig
Daniel har visat att han inte ger upp när det krisar i ekonomin. Han och hans kompanjon var nära konkurs med företaget Master Training. Bolagets egna kapital var bara hälften av det registrerade aktiekapitalet och förlusten var 478 000 kr. Men tillgångar i form av bolagets lokaler och en fast kundstock täckte kapitalbristen. Det  fick Daniel att  kämpa vidare mot nya utmaningar i en bransch med stenhård konkurrens. Han levde upp titt sitt rykte om att vara uthållig – en viktig egenskap för en seriös entreprenör.