<![CDATA[]]>

LISTA: 10 affärsidéer under 50000 kronor

Camilla Björkman

Uppdaterades: 24 februari, 2020
Publicerades: 24 juni, 2015

Vill du starta företag men har ingen idé? Här är 10 stycken att inspireras av – alla under 50 000 kronor i startkostnad. 

1. Starta en barnkalas-business 
Godispåsar, ballonger, en rolig tårta och lekar – det är mycket som ska fixas inför ett barnkalas. Hjälp de hårt arbetande föräldrarna med hela paketet, inklusive personal.

2. Hjälp andra som coach
Det finns en rad utbildningar att gå, se gärna till att den är godkänd av branschorganisationen ICF Sverige som också kan certifiera dig. Nyckeln är att rikta sig till rätt kunder. Företag kan betala upp till 2000 kronor exklusive moms för en timme, privatpersoner så lite som 500. En intensivcoachutbildning hos en certifierad kursgivare kan kosta cirka 25000 kronor exklusive moms. Läs mer på driva-eget.se/coach.

3. Bli bröllopskonsult
Antalet bröllop ökar stadigt sedan millennieskiftet visar statistik från SCB. Haka på trenden genom att erbjuda dina tjänster inför och under bröllopet. Trenden går mot temabröllop och vigsel på andra platser än i kyrkan.

4. Dra i gång en webbshop
Nischa dig på en viss typ av produkter (roliga T-shirts? fint porslin? tavlor från konststudenter?) och bygg ett varumärke som sticker ut. Nyckeln är att lägga mycket krut på att driva trafik till sajten och marknadsföra shoppen. Få fler råd på driva-eget.se/ehandelsskolan.

5. Starta ett mikrobryggeri
Antalet mikrobryggerier har mångdubblats de senaste åren i och med att öl blivit trendigt. Svenska hembryggareföreningen (shbf.se) ordnar kurser i hur du gör för att brygga eget öl. Få mer inspiration på driva-eget.se/mikrobryggeri.

6. Renovera gamla möbler
Haka på begagnat-trenden, hitta gamla möbler på loppisar och fixa till dem med din egen personliga touch. Sälj via din egen webbshop eller till butiker.

7. Bli en fixare
Starta ett företag som avlastar människor i vardagen med allt från att hämta och lämna barnen, lämna in kemtvätt och ordna allt praktiskt i hemmet. Du kan börja som enmanskonsult och så småningom ta in andra.

8. Gör en smart app
För att veta om du ska satsa eller inte behöver du göra två saker, menar Fredrik Maller som är en av delägarna till appföretaget Appanero:

  •  En ordentlig analys. Sök i App Store och Google på liknande appar inom din nisch, även internationellt där tillväxtpotentialen finns.
  • Ett affärscase. De flesta framgångsrika appar är gratis men tar betalt för vissa extrafunktioner, men det rör sig om små summor. Räkna ut hur många som måste ladda ner din produkt och köpa funktionerna för att det ska gå runt. Sök upp närliggande appar i Google Play som redovisar sålda antal för att få en uppskattning. Av dina intäkter går sedan 30 procent bort till återförsäljaren.

– Baserat på detta kan du ganska snabbt se om det är värt att göra eller inte, säger Fredrik Maller.

9. … eller bli apptillverkare själv
Marknaden är visserligen mer mättad än för några år sedan men behovet av duktiga apptillverkare är fortfarande stort. Att göra en enkel app kan vem som helst göra, menar Fredrik Maller på Appanero, men en komplicerad app som ska bli stor kräver expertkunskaper.

– De flesta i branschen är inte bara apputvecklare utan bygger alla typer av mobila webblösningar med olika tekniker som native, html5 och javascript i samma tjänst, säger Fredrik Maller.

10. Sälj in dig som konsult
Konsulter finns överallt, från IT-branchen till HR och finans, och är enligt Emanuel Lipschütz, grundare av konsult-företaget Netsafe, ett framtids-företag:
– Förändringstakten i företag, omorganisationer och företags-förvärv ökar och då krävs konsulter, säger han.

Hans råd är att du ska specialisera dig och bli bäst på din nisch, alltid göra det lilla extra, att fortsätta lära dig nya saker och inte minst, som med allt företagande, förstå kundens behov. Och att putsa skorna!