Färre företag ska behöva redovisa moms – se om du berörs här!

Ebba Arnborg

Publicerades: 27 maj, 2024
Foto av: AdobeStock

Småföretagare kan få det enklare framöver! Regeringen föreslår nu att fler småföretag ska slippa momsredovisning från och med årsskiftet.

Omsättningsgränsen för moms ska höjas från 80 000 till 120 000 kronor per år från den 1 januari 2025, det föreslår nu regeringen.

Detta innebär att om ditt företag drar in högst 120 000 kronor kan du välja om du vill redovisa moms eller inte. Väljer du att bli momsbefriad tar du inte ut någon moms på din försäljning och behöver inte lämna några momsdeklarationer eller periodiska sammanställningar. Företag som är undantagna från momsplikt ska också få utfärda förenklad faktura.

Moms inom EU

Svenska företag ska också få möjlighet att tillämpa omsättningsgränsen i andra EU-länder, föreslår regeringen. På samma sätt ska företag som är etablerade i andra EU-länder få möjlighet att tillämpa omsättningsgränsen i Sverige.

Att färre företag ska behöva redovisa moms är goda nyheter, framförallt för dig som har ett nystartat företag eller en mindre verksamhet. På så vis kan du lägga mindre tid på administration och mer tid på att vidareutveckla ditt företag.

– Sverige är ett stolt företagarland och små och stora företag och tillväxt är vad som en gång gjort Sverige rikt. Att underlätta för företag att växa är därför helt avgörande för att få upp den låga tillväxten. En åtgärd är att färre företag ska behöva redovisa moms, säger finansminister Elisabeth Svantesson.

Läs också: Skattelättnader kan vänta svenska företagare