Julklapp

Julklappar och julbord för anställda och kunder – det gäller

Ebba Arnborg

Publicerades: 30 november, 2016

I värsta fall kan din omtänksamma julklapp räknas som en muta eller ge en riktig skattesmäll. Vi reder ut vad som gäller i jul.

Julklappar till anställda

Det finns tre scenarion du ska se upp för, då dina anställda kommer behöva skatta på din omtänksamma julklapp:

  • Om den kostar MER ÄN 450 kronor inklusive moms, och då på hela gåvobeloppet. I värdet inräknas inte kostnader för frakt och administration.
  • Om den består av kontanter. I detta ingår check eller postväxel.
  • Om din personal ber dig att skänka pengar till välgörenhet istället för att få en gåva. Men om du själv bestämmer dig för att skänka pengar till välgörenhet istället för att ge julklappar behöver dina anställda inte skatta – du får dock i detta fall inte göra avdrag för din gåva.

Presentkort då? Om det inte kan bytas mot pengar räknas det som skattefritt för din personal. Läs mer hos Skatteverket: Presentkort i gåva till anställda.
– Den skattefria julklappen kan bestå i princip av vad som helst, men får inte ges i form av kontanter. Presentkort som inte kan bytas mot kontanter räknas också som en skattefri gåva, säger Pia Blank Thörnroos på Skatteverket.

Även presentkort som ger rätt till rot- eller rutarbete kan du ge skattefritt.
– Presentkort på rot- eller rutarbete räknas som en skattefri gåva även om den anställde får rätt till skattereduktion när presentkortet har använts, säger Pia Blank Thörnroos.

För dig som arbetsgivare gäller:

  • för gåvor UNDER 450 kronor: att du får avdrag för utgiften som en personalkostnad. Arbetsgivaravgifter utgår inte och momsen är avdragsgill.
  • för gåvor ÖVER 450 kronor: du får avdrag för utgiften inklusive moms som en lönekostnad och arbetsgivaravgifter skall påföras. Något avdrag för den ingående momsen medges inte i momsredovisningen.

Får du mängdrabatt gäller att bedömningen av om marknadsvärdet överstiger 450 kronor inte görs utifrån den faktiska kostnaden, utan med utgångspunkt i det belopp – inklusive moms – som den anställde skulle ha fått betala om denne själv köpt varan.  I värdet inräknas inte kostnader för frakt och administration.

Julklapp till kunden

En julgåva till en kund är inte per automatik avdragsgill. Undantaget är enklare reklamgåvor av ”förhållandevis obetydligt värde”. Gåvorna måste då ha anknytning till bolagets verksamhet och lämnas till ett större antal kunder.

Du kan också dra av kundgåvor om de ges i samband med representation, till exempel vid en affärsförhandling i anslutning till julhelgen. Avdrag medges med högst 180 kronor ex moms.

Har du kunder som arbetar direkt med myndighetsutövning och offentlig upphandling behöver du vara väldigt försiktig, så att du inte råkar bli skyldig till mutbrott. Det är inte tillåtet att lämna förmåner till dem. När det gäller andra som arbetar inom det offentliga och till exempel fond- finans- och försäkringsbranschen, gäller också lite strängare regler. Du kan se mer om det i en film på Institutet mot mutors hemsida, som du hittar här.

Julbord för anställda

Bjuder du personalen på julbord behöver de inte skatta på det om det är fråga om intern representation, till exempel en personalfest.

Du får göra avdrag för två personalfester per år. Det du får dra av är 90 kronor plus moms för själva maten. Samt ytterligare 180 kronor för kringkostnader som lokalkostnad, musik och underhållning. Totalt 270 kronor plus moms per person alltså.

Du får dra av även för pensionerade medarbetare och de anställdas partners.

Julbord för kunder

Vill du bjuda kunden på julbord får du bara gör avdrag om det sker i anslutning till en affärsförhandling. Avdraget blir då 90 kronor plus moms per gäst.

Även här bör du vara försiktig när det gäller kunder som arbetar inom det offentliga och till exempel fond- finans- och försäkringsbranschen, för att inte riskera mutbrott. Du kan se mer om det i en film på Institutet mot mutors hemsida, som du hittar här.