Bucket list

Ta med företaget på drömresan

Samuel Karlsson

Publicerades: 21 februari, 2018

Känns det lockande att kunna driva ditt företag från andra delar av världen ibland? Som när snön vräker ner hemma? Ingenting är omöjligt. Men det finns en del att tänka på.

Digitalisering och en uppkopplad värld gör att allt fler väljer att bli digitala nomader. Det vill säga ta sin laptop, mobil eller surfplatta och sköta företaget från vilken plats i världen som helst. Kanske något att själv fundera på, för nio av tio som tagit steget uppger att de blivit lyckligare, och sex av tio att de tjänar mer, enligt en undersökning från UpWork.

– Jag skulle vilja säga att alla kan bli digitala nomader. Fast såklart, en kirurg kan ha svårt att operera på distans – även om det faktiskt har gjorts tester just på det, säger Christoffer Persson.

LÄS OCKSÅ: Hon är en digital nomad i LA

Han är en av grundarna till nätverket Svenska nomader, som vill sprida kunskap om exakt hur du kan bli en digital nomad. Men, påpekar han, det finns inte ett svar på den frågan:

– Det finns inget facit på frågan: ”Hur kommer jag igång?”, det beror på varje individs förutsättningar.

Nätverket uppstod när Christoffer själv skulle starta eget och ville arbeta som digital nomad.

– Jag hittade ingen bra info om svenska förutsättningar, som försäkringar, bolagsformer och skatter. Det kändes som att det saknades en byggsten för hur svenskar kan bli mer platsoberoende. Så då skapade vi en mötesplats och plattform för personer med liknande frågeställningar.

En viktig sak att reda ut är vad som gäller kring skatt och social-
försäkringar. Även här är svaret individuellt och det är upp till dig att ta kontakt med myndigheterna.

LÄS OCKSÅ: Se upp för dubbelbeskattning

– Det är som gjort för tolkningar. Det finns regler och jäkligt många undantag. Det är du som ansvarar för att det blir rätt, och det görs en individuell bedömning som man får vänta in. Det ligger på ditt bord att ta tag i. (Läs mer om det på sidan 22).

Förutom allt praktiskt måste du också se till att dina kunder känner sig trygga med att du inte längre finns i landet. Brukar du inte jobba på deras kontor är skillnaden egentligen inte så stor, men det kan ändå kännas så för kunden. Så det är viktigt att lyfta frågan och bemöta eventuell oro, menar Christoffer.

– Det händer att folk tittar konstigt på en om man säger att man sitter på Bali och jobbar. Men ett arbete är något man gör, inte en plats. Ta ett snabbt samtal med kunden och berätta om dina förutsättningar och prata om hur ni kan fortsätta bedriva ett bra samarbete.

När du är iväg tipsar Christoffer om att ha tätare avstämningar än vanligt. Det handlar om att hålla
kontakten levande för att öka kundens trygghet, menar han. Är du hemma i Sverige en sväng så passa på att träffa kunden och ta en fika.

LÄS OCKSÅ: Kan jag driva mitt företag från Barcelona

– Man ska inte förringa det personliga mötet, det går inte att ersätta med digitala hjälpmedel.

Ett vanligt problem är att hitta passande arbetsplatser med tillräckligt bra wifi. Christoffer tipsar om apparna Foursquare, Work Hard Anywhere, Workfrom och CoWorker.

– Så fort wifi inte funkar och du blir en börda för den som anlitar dig blir det ett problem att du sitter på distans. Det blir svårare att behålla och hitta nya kunder. Så ge dig god tid att göra ordentlig research; sök upp arbetsplatser och markera ut dem på en karta. Jag har haft tio minuter till ett möte och sprungit i panik i en stad jag aldrig varit i. Det rekommenderar jag inte.

En annan knäckfråga brukar vara struktur och disciplin. Speciellt om du reser mycket finns risken att du vaggas in i en förvrängd verklighet där du är på semester, säger Christoffer.

– Det är något jag tror man verkligen måste fundera på:
Är jag en person som kan ha det så här eller behöver jag hjälp? Man får träna, och inse att man kanske behöver ha fasta jobbtider även utomlands. Använd digitala verktyg för att strukturera ditt jobb och bli mer effektiv.

Har du bestämt dig för att du vill satsa så är allra första steget att sätta ett mål, menar Christoffer.

Till exempel: ”Från och med om fem månader ska jag kunna jobba platsoberoende.”.

– Under tiden fram till målet gäller det att göra saker som tar dig närmare det. Läs artiklar, träffa människor, plocka upp podcast-
avsnitt. Då kommer du att skapa förutsättningarna, mer eller mindre omedvetet. Sedan är det bara att försöka bränna livbåtarna och kasta sig ut.

5 kom igång-råd från Christoffer

  1. Säkra telefonen
    Kolla om du kan behålla ditt svenska abonnemang i det land som du ska till. Lås upp din telefon så att du kan använda lokala simkort eller satsa på
    online-telefoni, till exempel via Skype.
  2. Skaffa lurar
    Överväg att investera i ett par riktigt bra hörlurar då du kan behöva arbeta på platser där du måste kunna stänga ute störande ljud.
  3. Överväg VPN
    När du kopplar upp dig över trådlösa nätverk, till exempel från ett kafé eller på hotellrummet, finns det alltid en risk att någon kommer åt din dator. Med en VPN-tjänst krypteras din internettrafik så att ingen obehörig kan se den.
  4. Skaffa backup i molnet
    Se till att börja spara säkerhetskopior av alla viktiga dokument på en plats utanför din dator, till exempel via Dropbox, Google drive eller OneDrive.
  5. Se över försäkringarna
    Kolla upp vilket skydd du har från din hemförsäkring och företagsförsäkring och om du eventuellt behöver komplettera detta.

AV EBBA ARNBORG