Viktigt med disciplin när man reser och jobbar som digital nomad. Foto: Privat

Hon är digital nomad i LA

Redaktionen

Publicerades: 15 februari, 2018

Hon har varit digital nomad i fem år. Nu hjälper Yasmine Åkermark andra att  kombinera jobb med att upptäcka världen. 

– Det enda jag ångrar i min karriär är att jag inte blev digital nomad tidigare, skrattar hon.

Yasmine Åkermark är tjejen som drömde om att jobba med biståndsorganisationer som liten. Hon läste ekonomi på universitetet och tog sedan ett vanligt nio till sex-jobb som projektledare.

LÄS OCKSÅ: Han skapade sitt drömjobb på Instagram

– Det var otroligt byråkratiskt och allting gick väldigt sakta. Att jobba på fasta tider funkade inte heller för mig, säger hon och ler.

Digital nomad

Yasmine är digital nomad.

Yasmine började fundera. Hur skulle hon kunna komma ur ekorrhjulet och arbeta platsoberoende?

– Efter några månader som projektledare stod jag inte ut och sa upp mig. Jag hade börjat bygga en hemsida, men hade inte alls förberett mig så mycket som jag skulle rekommendera. Jag bara körde.

Yasmine startade en nätbutik, som fick en trög start.

– Jag tänkte lite naivt att alla skulle komma till just min hemsida och handla av mig. Det var svårt att hitta motivation och rutiner i början.

Digital nomad i Los Angeles

Idag bor hon i Los Angeles. Från andra sidan klotet driver hon tillsammans med vännerna Emelie Fågelstedt och Christoffer Persson
communityt Svenska Nomader. Nyligen lanserade hon också frilansmarknadsplatsen Sharehive, där frilansare bland annat kan byta tjänster i stället för att betala för dem. Yasmine försörjer sig på frilansjobb inom marknadsföring och journalistik och hushåller med pengar sparade från ett av sina första företag: en liten kedja med vintagebutiker i London.

– Jag är noggrann med hur jag spenderar mina pengar, skriver ner varje dag exakt hur mycket jag gör av med. Budgetera och planera är A och O.

Disciplin är ett nyckelord som Yasmine ofta återkommer till. Det gäller såväl pengar som planering, för att inte dagarna ska rinna iväg på andra saker. Ibland kan det vara svårt, även för en erfaren nomad.

– I somras var tanken att jag skulle arbeta i Kroatien, men i stället reste jag runt och jobbade inte alls lika mycket som jag hade tänkt. Det var dålig planering.

En annan svårighet för digitala nomader kan vara att familj och vänner inte förstår att även digitala nomader måste arbeta, kanske minst lika mycket som någon som är anställd på ett företag.

Inte semester

– Många verkar tro att jag alltid är på semester. Det är så lätt att gå med på att till exempel stanna lite längre hemma över jul några extra dagar. Jag måste vara hårdare med hur jag jobbar mot mig själv och andra. Egentligen måste jag tänka att ska jobba precis som någon hemma i Sverige, bara att jag befinner mig på annan plats.

LÄS OCKSÅ: Kan jag driva mitt företag från Barcelona?

Yasmine hyllar livet som digital nomad, att inte behöva gå och vänta på den där semestern som aldrig kommer, om gemenskapen med andra digitala nomader och friheten.

– Fler yrkesgrupper än man tror kan jobba platsoberoende, även traditionella. En god vän till mig är advokat. Han jobbar från Spanien och Italien och flyger hem till Stockholm två gånger i månaden. Ibland kanske arbetsgivare säger nej till att låta sina medarbetare jobba på distans, men många gånger går det att lösa. Sälj in det bra och visa dem att det går.

AV CAROLINE ENGVALL