<![CDATA[]]>

5 vanliga bokföringsmissar – så gör du för att undvika dem

Maja-Stina Skarstedt

Publicerades: 13 oktober, 2015

Bokföringen skapar huvudbry hos många småföretagare. Många väljer att lämna bort den, andra försöker själva. Men vilka bokföringsmissar är vanliga? Experten berättar – och tipsar om hur du undviker dem.

Ingrid Ekström är auktoriserad redovisningskonsult på företaget Bokoredo och har många småföretagare bland sina kunder.

– Som företagare måste man förstå hur viktigt det är med bokföring – du har ett ansvar mot tunga aktörer som Skatteverket, Bolagsverket, banker och eventuella investerare. Du får också fram bra beslutsunderlag som behövs för att veta hur du ska kunna driva och utveckla din verksamhet framåt. Om inte bokföringen sköts korrekt kan det leda till förseningsavgifter och skattetillägg. Därför är det viktigt att bokföringen får den prioritet som den förtjänar.

Ingrid Ekström

Ingrid Ekström Foto: Kjell Johansson

1.    Bokföringen bortprioriteras

– Kanske sköter du bokföringen själv, men inte på ett seriöst sätt vilket kan leda till fel, kostnader och straffavgifter. Det kan bli mycket dyrt, pengar som skulle kunna ha använts i verksamheten istället. Ta hjälp av ett proffs eller avsätt ordentligt med tid för administrationen. Bokföringen måste få ta tid för att du ska lyckas.

2.    Ute i sista minuten

– Vi möter ofta småföretagare som är ute för sent. Man hör till exempel av sig för att man behöver hjälp med att upprätta årsredovisningen två dagar innan deadline till Bolagsverket. De har panik och ingen kan hjälpa till. Är det något vi inte nog kan understryka så är det att ett bokslut måste planeras och upprättas i tid.

3.    Momsfel

– Ett väldigt vanligt fel som också kan få följdkonsekvenser är att man periodiserar momsen fel. Det finns två olika metoder att redovisa utifrån: kontant- eller faktureringsmetoden. De flesta bolag har registrerat att de ska redovisa enligt faktureringsmetoden. Det betyder att det är fakturadatum som styr. Är fakturan ställd i slutet av september men betalningen inte kommer förrän i oktober ska momsen i alla fall redovisas på momsdeklarationen i september. Många tycker att det är orättvist att behöva ligga ute med momspengar innan man har fått betalt för jobbet och redovisar därför inte momsen förrän månaden efter. Skulle man få en fråga från Skatteverket om vilka momsposter som är redovisade i oktober och de ser en faktura som är daterad i september blir man påförd skattetillägg. Så tänk på vilken metod som du använder och bokför momsen rätt period.

4.    Gränsen mellan privata kostnader och företagets

– Många har dålig koll på gränsdragningarna mellan företagets kostnader och de privata. Driver man företag måste man vara noga med vilka kostnader företaget får dra av och inte. Det är inte alltid enkelt att veta vilka kostnader som man får dra av i sitt bolag eftersom det beror på vilken verksamhet man driver. Är man osäker kan man alltid fråga en redovisningsbyrå eller ringa Skatteverket.

5.   Bokföringen ses som ett nödvändigt ont

– Tyvärr ses ofta bokföringen som ett nödvändigt ont och inte det styrmedel som det egentligen är. Från en rätt uppdaterad bokföring kan du som företagare få ett gott beslutsunderlag som hjälper dig att driva och utveckla ditt företag vidare till framgång. Du kan enkelt se om lönsamheten går upp eller ner, se möjligheter till att frigöra kapital, se om du har tagit ut tillräckligt med lön för att nå upp till statliga gränsnivåer med mera. Alla företagare vill få tillbaka så mycket som möjligt på sitt satsade kapital, därför är det jätteviktigt att hålla ordning på sin bokföring, säger Ingrid Ekström, auktoriserad redovisningskonsult på Bokoredo.