<![CDATA[]]>

Starta eget företag: Är det något för dig?

Gustaf Brickman

Publicerades: 6 februari, 2009

Funderar du på att starta eget företag? Här är fem viktiga frågor att ställa dig – och proffsens råd till dig som vill starta eget företag.

Missa inte vår sida med allt du behöver veta för att starta eget företag.

Är du anställd och funderar på att starta eget? Eller har du kanske blivit av med jobbet och funderar på om eget företag är något för dig?

Här får du råg i ryggen om du funderar på att bli egenföretagare. Men testa först om du egentligen passar som det:

  1. Är det verkligen det här jag vill göra? Företag som startas av människor som känner att de inte har något annat val blir ofta kortlivade.
  2. Kan jag se mig driva det här företaget om fem år? Det är väldigt viktigt att ha ett längre perspektiv eftersom det kan ta tre år innan ditt företag går med vinst.
  3. Var befinner jag mig i livet? När du är 20 år är det ofta bara att tuta och köra, men när du är 35 har du kanske hus och barn och är beroende av en bra och stabil inkomst.
  4. Har jag en buffert? Det kan vara bra att ha pengar sparade eftersom det kan ta ett tag innan du kan ta ut lön ur företaget.
  5. Är jag bra på att knyta kontakter? Kontakter är otroligt viktiga för att skapa ett effektivt affärsnätverk, och än mer i dag än tidigare.

– Vi måste avdramatisera detta med att starta eget. Man behöver inte vara en stor entreprenör för att lyckas som företagare, säger Harry Goldman, VD på Nyföretagarcentrum.

Idérik, ansvarskännande, bra på att skapa kontakter, drivkraftig, ekonomisk, stresstålig, kreativ, lyhörd och modig. Alla dessa är typiska företagaregenskaper. Inom större företag finns de för det mesta utspridda på flera medarbetare, men som egen måste du dra lasset själv. Och om du funderar på att starta företag är det just till dig själv du ska gå.

– Du kan aldrig förutse exakt hur bra din affärsidé är, men till och med en dålig affärsidé kan fungera om personen bakom har rätt drivkraft, säger Harry Goldman.

Nyföretagarcentrum erbjuder fri rådgivning till alla som funderar på att starta eget, och hjälper varje år ungefär 10 000 personer att komma igång.

Även om en småföretagare behöver vara kompetent inom många områden, tycker Harry Goldman att det finns en snedvriden debatt i Sverige om krångel och risker, som gör människor tveksamma till att förverkliga sin dröm.

– Våga-faktorn är väldigt låg i Sverige, och ekonomisk otrygghet är den bromsande faktorn. Men vi måste avdramatisera det här, Det är vanliga människor som du och jag som försörjer oss på att vara småföretagare.

Han tycker att fler människor borde ta chansen:

– Prova, det är ju inte livstids fångenskap det handlar om. Det är inget misslyckande att driva företag några år och sedan göra något annat.

Dessutom kan du ju alltid gå tillbaka som anställd om du inte skulle lyckas som egenföretagare. Du har faktiskt rätt till att begära tjänstledighet för att starta eget.

Som arbetstagare har du lagstadgad rätt att ta upp till sex månaders tjänstledighet för att bedriva näringsverksamhet. Verksamheten får dock inte konkurrera med arbetsgivarens verksamhet, och din tjänstledighet får inte heller innebära en ”väsentlig olägenhet” för arbetsgivaren.

Charlotte Permin-Fager, verksamhetsansvarig på Unionen Egenföretagare, tycker att det är en bra möjlighet för dig som funderar på att starta eget:

– Att ta tjänstledigt är absolut ett bra att alternativ för den som vill testa sina vingar. Men glöm inte att det alltid finns en risk med att starta eget, så se till att ändå göra samma förberedelser som annars. Sätt upp en ordentlig affärsplan och se till att få bra rådgivning, säger hon.

I hennes förbund, och också inom till exempel Saco och Vårdfacket, kan man vara kvar som medlem om man går från att vara anställd till att vara egenföretagare.

Missa inte vår sida med allt du behöver veta för att starta eget företag.

Text uppdaterad: 150205