Bästa böckerna om att tjäna pengar, investera och bli ekonomiskt oberoende

Så blir du ekonomiskt oberoende (få miljonärernas hemligheter här)

Gustaf Oscarson

Uppdaterades: 4 november, 2022
Publicerades: 26 oktober, 2022
Foto av: Adobe Stock

Vill du också skapa ett liv med frihet att kunna göra vad du vill, när du vill, med vem du vill? För att lyckas med det är ekonomiskt oberoende ett megasteg på vägen. Därför ger vi dig Gustaf Oscarsons bästa tips för att tänka som miljonärer och hur du kan göra för att bli ekonomiskt oberoende.

Målet är att du ska kunna bygga så stora passiva inkomster att arbete blir ett val.

Se videon med 10 hemligheter som gör dig ekonomiskt oberoende här

Därför är hävstång helt avgörande

Om du vill bli ekonomiskt oberoende behöver du förstå konceptet hävstång. Pengar är det enklaste exemplet – hur kan du använda andras pengar, till exempel bankens, för att bygga din förmögenhet? En annan typ av hävstång är människor som jobbar för dig. Idag finns det dock en tredje typ av hävstång som är mer intressant än pengar och anställda, och det är kod och olika typer av media.

Hur kan du skapa digitala produkter som kan generera intäkter utan att du aktivt behöver jobba för att det ska hända när de väl finns där? Mitt tips är – förstå vad hävstång innebär i minsta detalj. Utan hävstång blir du inte ekonomiskt oberoende.

Psst! Du vet väl om att vi på Driva Eget hjälper dig att lyckas med företaget kostnadsfritt – i fem steg. Läs mer här. Och vill du verkligen utvecklas som företagare, marknadsföra ditt företag och skapa nya affärer – bli medlem i vårt digitala affärsnätverk Founders & Friends. Läs mer här!

Business Operators get Tired – Business Owners get Rich

Har du hört ordspråket “Business operators get tired – business owners get rich”. På ren svenska – lön kommer aldrig att göra dig rik. Du behöver äga delar i företag för att bygga en ordentlig förmögenhet. Antingen kan du investera i andras bolag eller så bygger du ett eget som andra kan investera i, som genererar stora kassaflöden eller som du kan sälja.

Läs också: 45 hacks som levlar ditt liv – snabbt!

Sätt av 10 % av dina inkomster till investeringar och sparande

Allt som kommer in flyter ut om vi inte aktivt väljer något annat. Det mest klassiska tipset för att bygga en förmögenhet är att börja sätta av 10 % av dina inkomster till investeringar och sparande. Automatisera detta så att du aldrig ser pengarna – annars kommer du garanterat använda dem till annat.

Bonustipset för dig som vill bli ekonomiskt oberoende snabbare är att bestämma dig redan nu för att sätta av 50 % av alla framtida löneökningar till dina investeringar. Det är pengar du klarar dig utan men som ger en enorm skillnad om du vill bli rik snabbare.

Så skapar du smartare utgifter

Att bli ekonomiskt oberoende handlar inte bara om att ha större, passiva inkomster. Det handlar också om att ha smartare utgifter. Jag går på spa flera gånger i månaden, unnar mig massage och hotellweekends. Och det kostar mig kanske 50 % av vad det gör för de flesta andra. Varför?

För att jag gör det när ingen annan vill göra det. Om du bygger ditt liv på dina villkor, ger du dig själv möjligheten att göra tvärtemot alla andra. Och det sparar massor med pengar plus att du aldrig mer behöver köa. Off-season är nyckelordet!

Definiera vad ekonomiskt oberoende är för dig

Definiera vad ekonomiskt oberoende är för dig. Din ultimata livsstil – vad skulle den kosta? Räkna sedan ut hur mycket du behöver i förmögenhet för att kunna skapa passiva inkomster som gör att du tjänar det du behöver utan att arbeta. En tumregel är att börsen avkastar i snitt 9 % per år. Och säg att du behöver 50 000 i månaden efter skatt för att leva din ultimata livsstil.

Om det är på börsavkastningen du ska leva, behöver du då 9,5 miljoner investerade på börsen. (9500000*0,09*0,7)/12. Räkna ut vad din gräns är för att bli ekonomiskt oberoende!

Nästan ingen slår index på börsen, inte ens fondförvaltarna!

Är du sugen på att investera på börsen och handplocka några vinnaraktier? Tänk om! Nästan ingen slår det som kallas för index, inte ens fondförvaltarna! Välj ut ett antal indexfonder med låga avgifter eller använd en fondrobot, och automatisera insättnngar varje månad. Svårare är det inte.

Om du däremot vill investera i exempelvis StartUps – är det helt andra spelregler. Min princip är att uppsidan måste vara fem gånger så stor som nedsidan för att det ska vara värt risken. För det är extrema risker med att investera i StartUps.

Att bli ekonomiskt oberoende och att förbli ekonomiskt oberoende är inte alls samma sak

Att bli ekonomiskt oberoende och att förbli ekonomiskt oberoende är inte alls samma sak. Att bli ekonomiskt oberoende kräver ett enormt fokus och ofta stora risker, kanske genom att bygga ditt eget företag. Att förbli ekonomiskt oberoende kräver tvärtom att du diversifierar och lägger äggen i många olika korgar.

Det är därför de flesta entreprenörer är odugliga investerare – de har bara en växel och det är att gå all in på en sak.

Sluta byta tid mot pengar

Hur du spenderar din tid har stor inverkan på hur snabbt du tjänar pengar. Första principen är att sluta byta tid mot pengar. Din tid ska gå åt att bygga det som har hävstång och som kan generera mer pengar i framtiden – snarare än att du ska få lön här och nu.

Ett bra tips är att hitta på en timpeng som du tycker att du är värd, säg 1 000 kronor. Vägra sedan att göra något som du kan hitta någon annan som gör för en billigare timpenning. Det är ett supersmart sätt att sluta göra det du inte borde gör – men gör ändå!

Umgås med människor som är ekonomiskt oberoende

Var extremt noga med vilka du umgås med. Den snabbaste vägen till att bli ekonomiskt oberoende är att umgås med människor som är ekonomiskt oberoende och som har de resultat som du vill ha. Mer eller mindre omedvetet kommer du att plocka upp deras vanor, får vara med på deras investeringar – och plötsligt är du som dem.

Framgång lämnar ledtrådar – har du frågat någon som är ekonomiskt oberoende hur den personen har gjort?

Ju mer du ger, desto mer får du tillbaka

Principen som miljonärer och miljardärer (Warren Buffett, Bill Gates m fl) ofta följer: De tror på att ju mer de ger, desto mer får de tillbaka. Kan det vara så att dina resultat idag, bygger på hur mycket du har gett tidigare? Ahh, spännande tankeövning (ta fem minuter och fundera på hur mycket du har gett och hur det står i proportion till hur mycket du har fått).

Hänger det ihop?  

Gör pengar mest nytta hos dig eller hos andra?

Det finns pengar i världen – tror du att du eller någon annan kan göra mest nytta med dem? Om du känner att du har hjärta och hjärna att göra bra saker med de pengar du får in, då ska du inte tveka en sekund på att du ska ha mer pengar så att du kan göra mer gott. Och med de här tipsen kan du bygga en förmögenhet som du sedan kan använda till att göra gott i världen.

/Gustaf Oscarson

Psst! Glöm inte att prenumerera på YouTube-kanalen – så får du följa StartUp-resan innan alla andra! Får du vill väl inte missa alla genvägar till ett framgångsrikt företag?

StartUp-resan – följ entreprenören Stina från idé till succé under 365 dagar

I StartUp-resan följer vi entreprenören Stina som ska bygga ett framgångsrikt företag på 365 dagar. Serien följer företaget genom alla faser, utmaningar och kriser. Ska Stina lyckas bygga ett riktigt bolag som tjänar pengar och gör skillnad på bara ett år?

Se trailern här! Och glöm inte att prenumerera på YouTube-kanalen för att få tillgång till alla avsnitt. Som tittare får du massor med tips, verktyg och hacks så att även du ska kunna bygga ett framgångsrikt företag och starta eget snabbare.

vismaspcs.se/startup hittar du en kostnadsfri starta eget-guide.

StartUp-resan är skapad av Driva Eget i samarbete med