25 superheta affärsidéer att starta i år

Maja-Stina Skarstedt

Uppdaterades: 8 november, 2023
Publicerades: 3 april, 2018

Är du redo att starta eget företag? Vi har listan med 25 affärsidéer som du kan hugga tag i direkt. Så, vad väntar du på?

1. Låt föräldrar äta med barnpassning

Hur många småbarnsföräldrar finns det inte som gärna vill fortsätta gå på restaurang men inte har barnvakt? Fixa biffen åt dem! Vem blir först att både servera god mat och en lugn stund för föräldrarna medan kidsen får barnvakt och leka fritt på samma ställe? Det är dessutom högst inne att skapa upplevelser för sina gäster.

Tips! Vi rekommenderar det här YouTube-klippet som ger dig de viktigaste starta eget-tipsen och de vanligaste starta eget-misstagen

2. Tänk AI

Artificiell intelligens (AI) blomstrar. Hur kan du anamma det i en business? Inspireras av andra! Här får du 18 nya affärsidéer där AI gör jobbet (och du kan tjäna pengar).

3. Satsa på hälsa- och sjukvård

En seg marknad kan tyckas, men ändå så viktig. Just nu poppar en mängd nya startups upp som kombinerar vårt behov av hälsa och sjuvård med AI. Är det här du ska in som en ny spelare?

Inspireras av: Mårten Nyléns 4 steg till optimal hälsa

4. Konsult inom din nisch

Vilken är din expertis? Träning, hälsa, ekonomi, organisationsutveckling, utbildning? Se om du kan hitta möjliga kunder inom din nisch där du kan jobba som konsult. Om det redan finns en rad konsulter inom ditt område – se efter hur du kan sticka ut och göra saker annorlunda och bättre.

Lyssna på: Starta Eget-podden om att starta eget som konsult

5. Starta vägkrog med hälsofokus

När kommer snabbmatskedjan längs vägarna som inte bara erbjuder flottiga strips, svettiga hamburgare och trista leksaker i barnlådorna? Med dagens hälsomedvetenhet kan säkert folk betala lite extra för att få variation när det kommer till snabbmat i bilen.

6. Bli den bästa upphandlaren

På många företagares önskelista står att vinna upphandlingar hos kommuner och myndigheter. Men – det är lite av en djungel. Om du vill göra nytta för andra företagare, och samtidigt tjäna pengar, kanske du ska bli upphandlare numero uno? Tänk bara på att skriva bra avtal!

Ladda ner: Konsultavtal

7. Skapa nya sätt att pendla

Vi tar oss till våra jobb helt annorlunda än för bara några år sedan. Så, hur ska vi ta oss dit i framtiden? Har du idéer som är bortom elsparkcyklar finns såklart en marknad.

8. Ta hand om skräpet

Visste du att mer än 90 procent av allt som skräpas ned är engångsprodukter? När Naturvårdsverket gör skräpmätning 2023 visar den att:

  1. 48 procent är fimpar
  2. 17 procent är portionssnus
  3. 15 procent är engångsplast (exklusive fimpar)

Hur kan vi hjälpa folk att sluta skräpa – som dessutom är olagligt?

9. Gör business som influencer

Ja, än tjänar influencers stora pengar på sitt jobb. Har du en hyfsad stor följarskara? Låt den bli större!

Inspireras av: Sveriges 10 största influencers – vilka följer du på Instagram?

10. Hjälp kunderna med sina hundar

Pandemin ledde till extra många hundköp och nu finns nära en miljon registrerade hos Jordbruksverket. För snart tio år sedan, 2014, var antalet registrerade hundar 789 000. Hundar behöver såklart extra omsorg, mat, leksaker, aktiviteter och så vidare. Är det vovvarna som blir din business?

Psst! Kolla in Founders & Friends – av företagare, för företagare!

11. Utforska ”bodyhacking”

Med det ett chip kan du registrera dig på gymmet och gå igenom tunnelbanespärrar. ”Bodyhacking” lär växa då folk slipper kort, passerbrickor och hundra olika lösenord. ”Det är helt ofarligt, och på sikt kommer det att bli en stor boom kring bodyhacking”, säger Göran Adlén, trendanalytiker, som var tidig med sitt chip. Kanske är du rätt person att hjälpa folk förenkla sina liv med bodyhacking? 

12. Nyttja fördelarna som liten

När trendanalytikern Göran Adlén spanar för framtiden ser han småföretagen som vinnare: ”De stora jättarnas tid är förbi, vinnarna är de små företagen som kan jobba mer möjlighetsorienterat. En del företag, som mindre sparbanker, har redan uppfattat att människor vill träffa personalen, till skillnad från den stora banken som inte vill umgås med kunden längre”, säger han till tidningen Sälj! Här kan du alltså dra fördelar som liten. Utgå från det i din affärsidé.

13. Visa kunderna er produktion

Kunder vill påverka vad som finns i sortimentet, hur och var det tillverkas och hur det ska transporteras och förpackas. Fler och fler företag jobbar så, bland annat klädföretag. De redovisar exempelvis hur varje led i produktionen ser ut. Hur kan du redovisa?

14. Dela vidare

Delningsekonomi har nämnts i tidigare trendrapporter. Här finns fortfarande mer att göra. Vilka nya områden och delar av livet kan vi konsumenter tänka oss att dela?

15. Låt kunden designa själv

Kunder vill välja själva – även på detaljnivå. Gör business av detta och låt kunderna skräddarsy sin egen produkt eller tjänst. Om du inte besitter all kunskap själv för att få kunden helt nöjd så skapa flexibilitet genom att knyta bra underleverantör till dig.

16. Utforska 3D

Med rätt och ny teknik kan du skapa unika varor – som med 3D-printing. Blicka ut över landsgränserna och se vad som gjorts på annat håll. Hos Dylan’s Candy Bar på Manhattan kan du som kund till exempel göra ditt eget godis. Välj färg, form och smak! Vem tar detta till Sverige?

17. Gör butiken till en upplevelse

När e-handeln ständigt växer måste du med fysisk butik fortsätta vara på tårna. Ge kunderna en upplevelse! Om de har masat sig ur soffan och släppt mobilen gäller det att belöna dem som klivit in genom butiksdörren. Hur gör du det på bästa sätt? Så att de köper, kommer igen och rekommenderar! 

18. Hjälp företag med utsläppen

Klimatmålen flåsar oss i nacken. Här gäller det för många företag att bidra. Kan du hjälpa företag med det?

Psst! Kolla in Founders & Friends – av företagare, för företagare!

19. Använd storytelling rätt

Oavsett vilken affärsidé du satsar på behöver du verkligen berätta ditt företags story på ett nytt sätt – eller hjälpa andra att göra det. Vinnare är de som tar vara på VR-teknik, video och att skapa liveevents för sina kunder och följare, spår tidningen Entreprenuer. Du som kan filma, redigera och dokumentera – grattis! Här finns pengar att tjäna.

20. Få igång bokläsandet

Varannan man läser inte böcker på fritiden, visar statistik från SCB i oktober 2023. Samtidigt vet vi vilka positiva effekter läsandet faktiskt har. Hur kan du flirta med denna svårnådda målgrupp? Och inte minst barnen som också behöver läsa ännu mer.

21. Skippa alkoholen

Om dryck är din nästa business bör du tänka alkoholfritt. Trenden syns ute på barerna i form av alkoholfri sprit och så kallade Adult Drinks. Alkoholfritt toppar också många listor i branschen. 

22. Erbjud ”mat i mat”

Under 2024 kommer nya krav för dig som säljer take away-mat och -dryck. Utvecklingen av ätbara förpackningar går också framåt. I Indien har den ätbara skeden lanserats och nu tas konceptet vidare genom att servera ”mat i mat”, till exempel en fruktsallad i ett urgröpt ananasskal och rätter som serveras i olika typer av ätbara wraps. Bra sätt att minska svinnet!

23. Foka på solokvistar

Idag är 40 procent av hushållen i Sverige ensamhushåll. 2030 sägs det vara den vanligaste formen av boendetyp. Här finns redan företag som satsat på målgruppen. Vad sägs om den japanska trenden med ”The Solo Wedding”? Singlar kör bröllopspaket för att inte missa bröllopsmagin. 

Bli vän med roboten - och tjäna pengar på din affärsidé

24. Bli bundis med roboten

Hur mycket du än gillar andra människor måste du börja bekanta dig med robotar som utför fler och fler uppgifter för både kunder och företag. Och kanske är det just en robot som ska bli din allra tajtaste kollega? Hen som du kan göra pengar på? 

25. Franchise

Varför uppfinna hjulet när det redan finns? Du som bara vill kasta dig ut i entreprenörsvärlden men fortfarande saknar rätt idé: Kolla vilka befintliga verksamheter som du går igång på! Det finns flera kedjor som bara väntar på nya franchisetagare. Taco, yoga eller sälja hus – vad passar dig bäst?