5 nyårslöften alla företagare borde ha – så blir nästa år ditt bästa

Josefin Wallin

Publicerades: 25 december, 2023
Foto av: Adobe Stock

Nytt år och nya möjligheter? Vi listar fem nyårslöften alla företagare borde ha – för att nästkommande år också ska bli ditt bästa.

Nytt år innebär en nystart för många – inte minst för oss företagare. Det ger oss möjlighet att efter en välbehövlig julledighet komma igen med nya krafter inför det nya året. Här är fem nyårslöften som kan hjälpa dig att bädda för det bästa året någonsin.

En företagares bästa nyårslöften:

1. Jag ska utvärdera mera

Vad är det som inte har fungerat under året som gått? Vad kan gå ännu bättre? Lista de utmaningar eller trösklar du ser och gör en åtgärdslista. Mål utan en plan är fortsatt drömmar, och de tar dig tyvärr sällan dit du faktiskt vill. Det är enkelt att falla in i samma mönster år efter år, just för att vi är vanemänniskor. Skruva på saker som du kan göra bättre, skriv ner, förankra om ni är fler – men framförallt: Genomför!

2. Jag ska mäta mina resultat

Att ha en uppfattning om vad du gör är ingen konst. Det kanske känns bra i magen – eller så känns det mindre bra? Att bygga ditt företagande på antaganden och en diffus uppfattning genererar dessvärre sällan tillväxt. Se till att hitta saker som du kan mäta. Exempelvis hur många debiterbara timmar du har i veckan kontra ej debiterbara – eller vilka produkter som faktiskt är dina mest lönsamma.

Se till att detta blir året då du mäter ditt arbete. För att inte enbart ha en känsla av hur bra det går – utan stenkoll!

3. Jag ska förbereda mig bättre

Blunda och tryck fotsulan mot gaspedalen. Känns det igen? Himla roligt men kanske inte alltid mest effektivt. Sätt dig ner och se över året som kommer redan nu istället – som ett av dina nyårslöften. Vilka utmaningar kan du förutse och vilka åtgärder kan planeras in?

Besvara frågor som:

  • Vilka utmaningar tror jag att företaget kommer att stöta på under kommande år? Kan vi kringgå någon eller förbereda oss i förväg?
  • Vad gör jag när vi har lågtryck? Mer fokus på marknadsföring, utbildning eller försäljning?
  • Vad gör jag när vi har högtryck? Smidigare processer, extra arbetskraft, digitala lösningar?

4. Jag ska vara ödmjuk inför egna framsteg

Att hela tiden sikta framåt är nog i mångt och mycket en entreprenörs absoluta framgångsfaktor, men kan den också vara en akilleshäl? Att vara ödmjuk inför sina framgångar handlar också om att ibland snegla sig över axeln – och faktiskt se hur långt man kommit och känna sig nöjd. Kan hända att det är en förmåga som bör tränas upp? Oavsett så bör det bli ett av dina nyårslöften till dig själv i år.

5. Jag ska inte bara ta hand om min business – utan även mig själv

Resultat, kunder, marknadsplaner och bokslut – veckorna för en entreprenör täcks ofta väldigt snabbt. Låt det här året bli året som du lyfter fokus från företaget (ja, du läste rätt) till dig själv. Om du avsätter en stund för fyra ovan nämnda nyårslöften: Utvärdera, mäta, förbereda och vara ödmjuk inför dina framgångar, så bör du också ha skapat lite extra utrymme i kalendern. Ett utrymme till dig själv. Kanske handlar det om att få in en rutin med lunchpromenader, förbereda lunchlådor, unna dig semester eller extra tid med nära och kära. För kom ihåg, ingen kedja är starkare än sin svagaste länk. Vare sig för företag eller familjer.

Mer inspiration och konkreta verktyg inför dina nyårslöften: