Till huvudinnehållet

Bli medlem och gå på vårt event Business Hacks! Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

ANNONS

Innehåll från VISMA

Ekonomi & Skatt

6 av 10 svenskar har fått fel lön – så här gör du rätt

Sponsrad artikel 16 november, 2021 Uppdaterades 18 december, 2024 4 minuters läsning
6 av 10 svenskar har fått fel lön – så här gör du rätt

Sex av tio svenskar har varit med om fel i lönebeskedet – och anställda kan bli återbetalningsskyldiga om de fått för mycket lön. Här går vi igenom hur ditt företag undviker att ge fel lön, hur du får ordning på lönehanteringen och vilka funktioner ditt löneprogram behöver ha.

Nästan sex av tio anställda, hela 58 procent, har varit med om fel i lönebeskedet. Det visar mätningen som Kantar Sifo har gjort bland tusen svenskar, på uppdrag av Visma Spcs. Och nästan fyra av tio, 37 procent, uppger att de inte kontrollerar sitt lönebesked. Därför har vi tagit fram en guide för dig som driver ett mindre företag och vill få ordning på lönerna.

Du lär dig bland annat:

  • Varför 6 av 10 svenskar får fel lön, och vilka åldersgrupper som i minst utsträckning läser sina lönebesked.
  • Hur du hittar rätt löneprogram, som hjälper dig att undvika att göra fel.
  • Vilka funktioner ett bra löneprogram – som till exempel Visma Lön Smart – bör ha.
  • Hur smarta appar för utlägg och stämpelklocka minskar risken för fel lön.

Innan du börjar läsa – rekommenderar vi dig att spana in Löneskolan hos Visma Spcs som är helt kostnadsfri.

6 av 10 svenskar har fått fel lön – dessa kollar lönebeskedet mest sällan

Ja, olika grupper läser faktiskt lönebeskedet i olika stor grad. Mest noga är män mellan 18 och 29 år, och de som läser lönebeskedet i minst utsträckning är kvinnor i åldern 30–49 år.

Om du får ett felaktigt lönebesked riskerar du att få för lite pengar – eller bli återbetalningsskyldig om du har fått för mycket. Anställda behöver alltid kolla sina lönebesked, och arbetsgivare bör automatisera så mycket administration som möjligt för att undvika misstag.

I Sverige finns runt en miljon företag, och de flesta är små bolag med upp till nio anställda.

– Moderna, molnbaserade system gör vardagen säkrare och enklare för småföretagen och är nyckeln till ett hållbart arbetsliv. Med smarta digitala lösningar kan Sveriges småföretagare fokusera på det de gör bäst – att driva och utveckla sina företag, menar Charlotte von Sydow, vd för Visma Spcs.

Tips!Gör lönehanteringen både smart och automatisk – prova Visma Lön Smart här.

Välj ett löneprogram som är anpassat för småföretagare

Dina anställda vill ha rätt lön i rätt tid – och att hantera lönerna är en av de viktigaste uppgifterna i ditt företag. Men lönehantering innefattar så mycket mer än att bara betala ut lön. Du behöver också ta hänsyn till, bland annat:

  • Frånvaro vid sjukdom och vård av barn
  • Frånvaro vid semester, tjänstledighet och föräldraledighet
  • Hantering av övertider, flex och komptid
  • Utläggshantering, kvitton och reseräkningar
  • Tidrapportering

För att få ihop hanteringen av detta och mycket annat, behöver ditt företag ha rutiner och ett fungerande arbetssätt för er lönehantering. Ingenting får ju falla mellan stolarna och ingen ska få fel lön! Första steget är ofta att använda ett lönehanteringssystem som är molnbaserat, smart och automatiserar nästan allt.

Kalkylator:Här kan du räkna ut vad en anställd kostar.

Vilka funktioner ska ett bra löneprogram innehåll?

Det viktigaste är att företagets löneprogram är flexibelt och att du kan koppla på funktioner när företagets behov förändras. Det är oftast enklast när lönesystemet är molnbaserat. Se också till att det finns smidiga integrationer till andra program som ditt företag använder.

En annan viktig aspekt vid valet av löneprogram är att det automatiskt uppdaterar sig. Det kommer exempelvis nya skattetabeller varje år som systemet behöver hantera för att undvika fel lön. Dessutom uppdateras reglerna, och det är viktigt att ditt lönesystem har koll på detta åt dig.

Sist men inte minst så kan det vara ganska krångligt och tidskrävande att hantera löner. Därför är det bra om ditt löneprogram har så många automatiska beräkningar som möjligt och att det finns smidiga snabbval.

Ett bra löneprogram bör också innehåll:

  • Automatisk semester- och frånvaroberäkning
  • Automatisk arbetsgivardeklaration med koppling till Skatteverket
  • Valmöjlighet: ska du eller dina anställda registrera tider och avvikelser?
  • Digitala lönebesked i appen eller i Kivra
  • Funktion för att lönen bokförs automatiskt
  • Ständigt vara uppdaterat med nya lagar och regler

Tips! Här kan du läsa mer om vad ett bra löneprogram kan innehålla.

Skaffa appar för utlägg och stämpelklocka

Som komplement till ett bra löneprogram är det smart att skaffa appar för utlägg och stämpelklocka – för att undvika att betala ut fel lön. Ett riktigt bra löneprogram integrerar inte bara med denna typ av appar, de finns redan i programmet.

App för utlägg

En smart app för utlägg bör ha funktioner för:

  • Digital hantering av kvitton, reseräkningar och traktamenten
  • Att rapportera och attestera direkt i mobilen
  • Automatisk tolkning av kvitton
  • Löneunderlag till ditt löneprogram, till exempel Visma Lön Smart
  • Bokföringsunderlag till ditt ekonomiprogram, till exempel Visma eEkonomi

Tips! Här kan du läsa mer om vad en smart utläggsapp bör innehålla.

Om Visma Spcs
Vardagen ska vara enkel och trygg. Med digitala lösningar och smidiga program får du hjälp, så att ditt företags lönehantering blir både säker, automatisk och mer lönsam. Visma Spcs gör allt för att du ska kunna fokusera på det du gör bäst – driva företaget framåt. I Sverige väljer flest småföretagare Visma Spcs för sin bokföring, fakturering och lönehantering.



ANNONS

Innehåll från Toborrow

Partner

Hur får jag bäst villkor när företaget ska låna pengar?

Att hitta rätt finansiering för ditt företag kan vara en tidskrävande och komplicerad process. Att jämföra räntor, avgifter och villkor mellan olika långivare tar tid, och utan full insyn riskerar du att betala mer än nödvändigt.

toborrow_logo
Toborrow 10 mars, 2025 Uppdaterades 5 juni, 2025 3 minuters läsning
Lånevillkor

Foto: toborrow

Men det finns smarta sätt att förenkla processen och samtidigt säkerställa att du får de bästa möjliga villkoren. Här lär vi dig hur!

Bästa tipset direkt! Genom att samla flera långivare på ett ställe sparar du tid och får en bättre överblick över de olika alternativen. Istället för att själv ansöka hos flera banker och kreditgivare kan du med hjälp av exempelvis Toborrow göra en enda ansökan och låta flera aktörer konkurrera om att ge dig de bästa villkoren. Nice va!

Här går vi igenom hur du stärker företagets kreditbetyg, och hur du gör för att enklare få finansiering till bättre villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

5 smarta tips för att säkra bästa lånevillkoren för ditt företag

1. Jämför alltid flera lånealternativ

Banker och långivare erbjuder olika villkor beroende på din bransch, omsättning och kreditvärdighet. Genom att jämföra olika erbjudanden kan du få ett bättre förhandlingsläge och undvika dolda avgifter.

2. Ha koll på ditt kreditbetyg

Ett starkt kreditbetyg ger dig tillgång till lägre räntor och fördelaktigare villkor. Se till att din kreditupplysning är korrekt, betala räkningar i tid och håll nere skuldsättningen för att förbättra din kreditvärdighet. Här kan du testa ditt kreditbetyg (utan kreditupplysning).

3. Förstå dina finansieringsbehov

Lån är inte alltid den bästa lösningen. Ibland kan leasing eller factoring vara mer kostnadseffektivt och ge ditt företag bättre kassaflöde. Toborrow kan fungera som ett bollplank för att hjälpa dig hitta den finansieringslösning som passar ditt företag bäst.

4. Var förberedd med rätt dokumentation

Företag med tydliga och välordnad ekonomi har större chans att få bättre lånevillkor. Ha redo balans- och resultaträkningar, affärsplan och budget för att visa att du har kontroll över din ekonomi.

5. Förhandla aktivt

Många företagare accepterar första bästa erbjudande, men det finns ofta utrymme att förhandla. Använd de konkurrerande erbjudanden du får genom Toborrow för att få fram de allra bästa villkoren.

Hur fungerar Toborrow?

Toborrow står på din sida, inte bara för att säkerställa att du får de bästa lånevillkoren, utan även för att hjälpa dig hitta rätt finansieringslösning för just ditt företag. Oavsett om du behöver ett lån, leasing eller factoring kan vi guida dig genom processen och koppla dig till de rätta långivarna.

Vill du veta mer om hur du kan optimera ditt företags finansiering? Besök Toborrow eller ring 08-520 017 30. Din företagsresa är viktig, och vi finns här för att stötta dig och se till att du får bästa möjliga villkor.

Tips! Vill du veta hur mycket ditt företag har möjlighet att låna, och till vilka villkor? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow

I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sina unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerat i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.Toborrow



Personlig Utveckling & Hälsa

4 saker framgångsrika företagare gör på fritiden

Vill du veta vad framgångsrika människor gör på fritiden? I den här videon får du fyra enkla tips du kan kopiera direkt, och som hjälper dig att skapa ett liv som föder framgång. Missa inte!

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 11 juni, 2025 Uppdaterades 11 juni, 2025 2 minuters läsning
vad fo¨retagare go¨r pa° fritiden

Foto: Unsplash

Vi människor har aldrig haft så mycket tid över som nu. Va, tänker du! Mitt liv är ju fullt hela tiden. Ja visst, men frågan är vad din tid är full med. Sociala medier? Nyheter? Tv-serier? Meningslösa möten utan agenda? Transportsträckor till jobb och dagis?

För att lyckas riktigt bra med det du vill, behöver du energi. Och fokus. Och kunskap. Och din uppgift som ledare är att skaffa allt detta på din fritid, så att du kan vara ditt allra bästa jag när du är på ditt företag. Och hur lyckas vi med detta?

Jo, vi byter ut alla dagens onödiga distraktioner mot fyra enkla aktiviteter – som nästan alla framgångsrika människor använder sig av (på ett eller annat sätt).

4 saker framgångsrika människor gör på fritiden

Träning

Låt oss vara ärliga, kan du komma på någon rimlig anledning till att inte röra dig en timme  om dagen? Inte vi heller. Inte tid? Gör om ett av dagens möten till en långpromenad, så har du löst biffen.

Läsning

Readers are leaders, och allt du lärde dig i skolan är daterat. För att bli riktigt vass som människa och företagare, tror vi att du ständigt behöver uppgradera dig. 20 minuters ny kunskap om dagen, kan det verkligen vara så svårt att få till? Knappast.

Meditation

För vissa av oss känns det läskigt. Onödigt. Flummigt. Men forskningen talar tydligt – de positiva effekterna är överväldigande. Och du behöver hitta fokus för att lyckas riktigt bra med ditt företag och ditt liv. Börja med 10 minuter om dagen, och använda gärna vår favoritapp Headspace för att komma igång supersnabbt.

Passioner/hobbies

Ditt företag är inte allt, och det är spännande att se att nästan alla framgångsrika företagare också har spännande hobbies. Segling, äventyr, dataspel, broderier… Vad det än är, kan en hobby som gör dig riktigt passionerad vara en perfekt oas för att koppla bort företaget. Tips: om du jobbar med huvudet i ditt företag, brukar en mer fysisk hobby vara allra bäst. Eller tvärtom…

I denna video får vi en riktigt spännande genomgång som lär dig hur du kan komma igång med dessa fyra strategier – 4 saker framgångsrika människor gör på fritiden.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.