Till huvudinnehållet

Bli medlem och gå på vårt event Business Hacks! Kolla in!

Anpassa dina flöden och vad som visas först. Läs mer

"Alla är så ego på salongen”

Många hyr en arbetsplats på ett kontor eller en skönhetssalong bland andra egenföretagare. Men vad gör man om förutsättningarna inte är som de utlovades? Psykologen Madeleine Gauffin ger råd till en besviken frisör.

Driva-Eget-Redaktion
Redaktionen 26 juli, 2016 Uppdaterades 21 mars, 2025 7 minuters läsning
Illustration på en frisörsalong.

Foto: Samira vill få tips på hur hon ska hantera orättvisorna i den salong där hon hyr en stol. Illustrationer Göran Uggla

I varje nummer av Driva Eget hjälper psykologen och psykoterapeuten Madeleine Gauffin en läsare med företagarlivets mänskliga sidor – känslorna, relationerna och måendet. Den här gången vill Samira få tips på hur hon ska hantera orättvisorna i den salong där hon hyr en stol.

LÄS OCKSÅ: Så förhandlar du dig till bättre inköpsavtal

Samiras brev:

Jag är frisör och hyr stol i en salong. När jag diskuterade kontraktet med personen som äger salongen fick jag veta att jag antagligen skulle kunna få kunder genom att hyra där eftersom ”alla hjälper varandra här”.

Men nu har det gått några månader och det känns långt ifrån som att alla hjälper alla. Alla kör snarare sitt eget race.

Det ingår att alla ska hjälpa till och svara i telefon och sälja produkter vid sidan av. Men det är flera som alltid låtsas vara jätteupptagna så fort telefonen ringer, det är underförstått att jag som är nyast ska svara.

Dessutom har jag fått kritik för hur jag hanterar kunderna – ibland rakt ut, ibland lite mer inlindat och insinuant.

Det handlar om att jag inte är tillräckligt ”på” när det gäller att sälja produkter för att det finns så mycket pengar att tjäna där. Men jag har inte lust att vara för ”krängig” gentemot mina kunder för då kanske de väljer att gå till en annan frisör nästa gång.

Nu vill jag bara bort från salongen. Men jag är samtidigt låst vid ett hyreskontrakt i åtta månader till, plus att det inte är jättebra för mig att flytta runt för mycket om jag ska kunna behålla mina egna kunder …

Hur ska jag göra för att hantera situationen? Det är ju inte min salong. Jag kan inte gärna tala om för ägaren att hon gör fel, eller?

Nu vill jag helst inte gå dit ens för jag känner att jag blir så arg så fort jag kliver innanför dörren. Vill helst inte prata med de andra alls.

Madeleine Gauffins råd:

”Du slipper inte undan ett samtal med ägaren”

Det är alltid svårt när lösa boliner gäller och när man ska fördela arbetsuppgifter på ett sätt som är upp till var och ens samvete och goda vilja.

Vissa vill då alltid hjälpa till och finnas för varandra medan andra har en helt annan uppfattning om hur saker och ting ska lösas och fördelas.

Jag kan förstå att du är besviken på hur det blivit. Du får inga kunder genom att hyra där, du känner att det är upp till dig att svara i telefon bara för att du är ny där och du upplever att du blir kritiserad för att du inte vill sälja produkterna som finns där. Jag antar att det är ägarens produkter du syftar på som du förväntas hjälpa till att sälja.

Det är viktigt att du handlar på ett sätt som känns bra för dig. Nu vet du att arbetssättet på den här salongen inte passar dig. Det återstår tid innan du kan lösa dig från kontraktet och till dess får du försöka hitta ett förhållningssätt som är rätt för dig.

Att anpassa dig till osynliga regler som ägaren ställt upp och som inte är i linje med dig blir helt fel för dig. Din reaktion blir en undvikande sådan. Du vill helst slippa gå dit för att inte utsätta dig för obehaget du känner. Här finns ett och annat att lära dig om dig själv. Har du ett undvikande beteende i många sammanhang? Vad kan det bero på tror du? Har du märkt ett sådant mönster tidigare? Tänk lite bakåt i tiden. När började ditt undvikandemönster och varför?

Ofta har vi ett sådant mönster för att vi är rädda för konflikter, det vill säga att någon ska bli arg, ledsen och besviken på oss.

Vi kan tycka att dessa reaktioner hos en annan person är så obehagliga att vi till vilket pris som helst låter bli att utsätta oss för risken.

Dessvärre kostar det oss mycket att undvika att säga ifrån. Vi blir som gisslan i andras världar eftersom vi inte vågar annat än att anpassa oss till andras normer och regler. Vi förlorar väsentliga delar av oss själva genom att utplåna oss och bita ihop för att andra ska bli nöjda med oss. Vi förlorar på sikt vårt värde och vårt liv då vi sätter andras liv före vårt eget.

Det är bra att uppmärksamma hur vi fungerar utifrån ett undvikandesätt och att inse priset för att inte våga stå upp för oss själva.

Du behöver prata med ägaren. Det finns ingen väg runt och ur detta än att faktiskt ha ett samtal. Även om du tänker dig att flytta efter åtta månader så är det tid av ditt liv som du ska vara på salongen och jobba. Om du inte nu tar itu med det som inte fungerar blir situationen olidlig för dig.

Man kan ta ett litet steg i taget. Du behöver inte plötsligt bli tvärtom mot undvikande – ta det försiktigt så att du inte blir vettskrämd och backar och anpassar dig igen.

Du kan be ägaren om ett samtal där ni kan prata om vad som gäller. Du behöver inte flagga nu för att du ska flytta. Kanske kan något bli tillräckligt bra för att du ska vilja stanna kvar om du vågar säga ifrån.

Säg att du hade uppfattat det som att du skulle få draghjälp med fler kunder och att du inte tycker att det blivit så. Tala om att du tycker det är svårt att sälja produkter till kunderna för det känns som att du prackar på dem produkter de inte bett om.

Du kan fråga hur det är tänkt med telefonsamtalen – om det finns ett tänkt system för det. Att du inte förstått hur det avtalas dag för dag. Du kan också be ägaren att om hon har synpunkter på hur du är mot kunder att hon pratar på tu man hand med dig om det.

Du kan säga allt detta mycket vänligt och ändå vara tydlig med att du inte accepterar allt som förväntas av dig på ett outtalat sätt. Fatta mod och stå upp för dig och det du känner är rätt för dig.

Vanliga frågor (FAQ tillagd i efterhand av redaktionen)

Vad kostar det att hyra en frisörstol?

Priset för att hyra en frisörstol varierar beroende på salon­gens läge och vad som ingår i hyran. Vanligtvis ligger månadskostnaden mellan 5 000 och 15 000 kronor. I priset ingår oftast grundläggande utrustning, produkter och vissa gemensamma tjänster. Det är viktigt att få alla kostnader skriftligt specificerade i avtalet innan du skriver på.

Vad bör ingå i ett hyresavtal för frisörstol?

Ett bra hyresavtal för frisörstol bör tydligt specificera hyresvillkor, uppsägningstid och vad som ingår i hyran. Viktiga punkter att ha med är arbetsfördelning, gemensamma uppgifter, produktförsäljning och eventuella provisioner. Se till att alla muntliga överenskommelser finns med i det skriftliga avtalet för att undvika missförstånd senare.

Vilka regler gäller när man hyr en frisörstol?

Som hyresgäst måste du följa salongens regler kring öppettider, städning och gemensamma uppgifter. Det är viktigt att känna till dina rättigheter och skyldigheter gällande kundhantering, produktförsäljning och telefonpassning. Be om en skriftlig policy från salongsägaren för att undvika oklarheter.

Hur väljer man rätt salong att hyra in sig på?

När du ska hyra in dig på en salong är det viktigt att undersöka salongens rykte, kundunderlag och läge. Besök salongen flera gånger och prata med andra som hyr där. Diskutera förväntningar kring samarbete, kunddelning och arbetsrutiner med ägaren innan du bestämmer dig. Ett bra arbetsklimat är ofta viktigare än ett lågt pris.

Hur hanterar man konflikter med salongsägaren?

Vid konflikter med salongsägaren är öppen kommunikation nyckeln. Boka ett enskilt möte där ni kan diskutera problemen konstruktivt. Var tydlig med dina förväntningar och lyssna på ägarens perspektiv. Dokumentera era överenskommelser skriftligt och följ upp regelbundet. Om situationen inte förbättras, överväg att se över dina alternativ när avtalet löper ut.

Vad är viktigt att tänka på innan man hyr en frisörstol?

Innan du hyr en frisörstol bör du göra en grundlig utvärdering av salongen och villkoren. Granska avtalet noga, räkna på kostnader och intäkter, och säkerställ att det finns tydliga regler för samarbetet. Tänk långsiktigt - det är viktigt att välja en salong där du kan bygga upp en stabil kundkrets och trivas med arbetsmiljön.



ANNONS

Innehåll från Talenom

Partner

Allt om löner och lönehantering i ditt företag 2025 (ladda ned gratis guide)

Att hantera löner är en av de mest kritiska och tidskrävande uppgifterna för företagare. Det handlar inte bara om att säkerställa att anställda får rätt lön i tid, utan också om att följa lagar, skatteregler och kollektivavtal. Här reder vi ut vad du måste ha koll på – och hur du enkelt kan outsourca jobbet.

Talenom Talenom 28 maj, 2025 Uppdaterades 28 maj, 2025 4 minuters läsning
Lönehantering

Foto: talenom-huvu

Psst, innan vi startar. Här kan du ladda ned en kostnadsfri Löneguide – som lär dig allt om löner och lönehantering. Ett måste för företag med anställda!

Vad innebär lönehantering?

Lönehantering omfattar flera moment:

  • Beräkning av bruttolön, skatter och arbetsgivaravgifter
  • Rapportering till Skatteverket och andra myndigheter
  • Hantering av förmåner, frånvaro och semester
  • Koll på nya lagar, avtal och ibland också kollektivavtal

Tips! Visst har du sett att vi har fler kostnadsfria guider?

1. Här finns en nedladdningsbar, kostnadsfri guide om hur du sänker skatten 2025

2. Här kan du ladda hem K10-checklistan för företagare, där du får alla tips, finesser och smarta K10-tips på en plats.

Utmaningar med att sköta lönerna själv

I mindre företag kan det vara lite lurigt att sköta lönerna själv. Oftast finns ingen löneavdelning eller expert på löner, kanske är det till och med grundaren själv som sköter jobbet.

  • Det finns en sårbarhet vid sjukfrånvaro eller personalförändringar
  • Det kan vara tidskrävande manuella processer
  • Det finns risk för fel vid lagändringar
  • Och det kan vara svårt att hitta rätt kompetens inom företaget – vem ska sköta lönerna?

När en enda person hanterar lönerna blir verksamheten extra känslig vid frånvaro eller personalomsättning. Visst kan det fungera – men är det inte bättre att fokusera på företaget och…

…outsourca lönehanteringen (skönt!)

Att outsourca lönehanteringen innebär att en extern expert tar över ansvaret, vilket ger flera fördelar:

  • Trygghet och precision – specialister hanterar lönerna enligt gällande lagar och kollektivavtal.
  • Tidsbesparing – du frigör tid för affärsutveckling, sälj och annat kul!
  • Skalbarhet – lösningen anpassas efter företagets behov. Är det bara en eller två löner som ska betalas ut, blir det ingen större kostnad
  • Kostnadseffektivitet – du slipper underhålla egna system eller utbilda personal.

Outsourcing av lönehanteringen kan också minska risken för fel och säkerställa att företaget följer aktuella lagar och regler. Bättre nattsömn – med andra ord!

Tips! Spana in den här checklistan om hur du optimerar ditt företag 2025. Viktiga tips! 

När är det dags att överväga outsourcing av lönerna?

Det finns tydliga tecken på att det är dags att se över din lönehantering när:

  • Företaget växer snabbt
  • Ni har gamla system som skapar flaskhalsar
  • Lönehanteringen tar för mycket tid (och energi!)
  • Ni behöver specialistkunskap (inte alltid så roligt att ha koll på alla löneregler själv!)

I dessa situationer kan outsourcing av lönerna vara den mest hållbara lösningen – både ur ett ekonomiskt och verksamhetsmässigt perspektiv.

Tips! Här kan du ladda ned en kostnadsfri Löneguide – som lär dig allt om löner och lönehantering. Ett måste för företag med anställda!

Så kan Talenom hjälpa dig med med lönerna

Talenom erbjuder en trygg och effektiv lönehantering anpassad för små och medelstora företag.

  • Kartläggning och uppstart
  • Integration av system och rutiner
  • Löpande lönehantering och rapportering
  • Rådgivning och lagbevakning

Med våra smarta, digitala lösningar får du full insyn, automatiserade processer och personlig rådgivning – allt i ett och samma paket. Nice va!

Vill du veta mer?

Just nu får Driva Egets läsare ett gratis rådgivningssamtal med löneexperterna Helena Stark och Cecillia Gasslander hos Talenom (en av de ledande redovisningsbyråerna för små och medelstora företag). I samtalet pratar ni igenom om outsourcing av löner är rätt för just ditt företag. Inga förpliktelser. Boka din tid med Helena här och Cecillia här.

Driva Egets läsare får kostnadsfri rådgivning med löneexperterna Helena Stark och Cecillia Gasslander hos Talenom.

Talenom – en långsiktig partner för små och medelstora företag
Att välja rätt redovisningsbyrå handlar inte bara om att klara det närmaste årets förändringar. Talenom är specialister på att skapa långsiktiga samarbeten med företagare. Vad sägs om:

Erfarenhet och expertis: Talenom har funnits sedan 1972 och är idag en av de ledande aktörerna i Finland och Sverige inom digital redovisning för små och medelstora företag.

Personlig service: Hos Talenom är kundnöjdhet en prioritet. Varje företag får rådgivning anpassad efter sina unika behov, oavsett om det gäller daglig redovisning eller avancerad skatteplanering.

Användarvänlig plattform: Talenom Online är utvecklat för att underlätta småföretagares vardag. Den ger dig full kontroll och överblick över din ekonomi – något som blir särskilt viktigt med de nya krav som träder i kraft. Just nu får Driva Egets läsare 25 % rabatt på hela arvodet de tre första månaderna, när de väljer Talenom Online. Läs mer här.



Personlig Utveckling & Hälsa

4 saker framgångsrika företagare gör på fritiden

Vill du veta vad framgångsrika människor gör på fritiden? I den här videon får du fyra enkla tips du kan kopiera direkt, och som hjälper dig att skapa ett liv som föder framgång. Missa inte!

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 11 juni, 2025 Uppdaterades 11 juni, 2025 2 minuters läsning
vad fo¨retagare go¨r pa° fritiden

Foto: Unsplash

Vi människor har aldrig haft så mycket tid över som nu. Va, tänker du! Mitt liv är ju fullt hela tiden. Ja visst, men frågan är vad din tid är full med. Sociala medier? Nyheter? Tv-serier? Meningslösa möten utan agenda? Transportsträckor till jobb och dagis?

För att lyckas riktigt bra med det du vill, behöver du energi. Och fokus. Och kunskap. Och din uppgift som ledare är att skaffa allt detta på din fritid, så att du kan vara ditt allra bästa jag när du är på ditt företag. Och hur lyckas vi med detta?

Jo, vi byter ut alla dagens onödiga distraktioner mot fyra enkla aktiviteter – som nästan alla framgångsrika människor använder sig av (på ett eller annat sätt).

4 saker framgångsrika människor gör på fritiden

Träning

Låt oss vara ärliga, kan du komma på någon rimlig anledning till att inte röra dig en timme  om dagen? Inte vi heller. Inte tid? Gör om ett av dagens möten till en långpromenad, så har du löst biffen.

Läsning

Readers are leaders, och allt du lärde dig i skolan är daterat. För att bli riktigt vass som människa och företagare, tror vi att du ständigt behöver uppgradera dig. 20 minuters ny kunskap om dagen, kan det verkligen vara så svårt att få till? Knappast.

Meditation

För vissa av oss känns det läskigt. Onödigt. Flummigt. Men forskningen talar tydligt – de positiva effekterna är överväldigande. Och du behöver hitta fokus för att lyckas riktigt bra med ditt företag och ditt liv. Börja med 10 minuter om dagen, och använda gärna vår favoritapp Headspace för att komma igång supersnabbt.

Passioner/hobbies

Ditt företag är inte allt, och det är spännande att se att nästan alla framgångsrika företagare också har spännande hobbies. Segling, äventyr, dataspel, broderier… Vad det än är, kan en hobby som gör dig riktigt passionerad vara en perfekt oas för att koppla bort företaget. Tips: om du jobbar med huvudet i ditt företag, brukar en mer fysisk hobby vara allra bäst. Eller tvärtom…

I denna video får vi en riktigt spännande genomgång som lär dig hur du kan komma igång med dessa fyra strategier – 4 saker framgångsrika människor gör på fritiden.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.