Till huvudinnehållet
Sök efter innehåll

sidor hittade på sökordet: Inga sidor hittade

Ekonomi & Skatt

Bättre hög lön och slösande konsumtion, än sparsamt företagande

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 10 mars, 2023 6 minuters läsning
Skuldkvot regel för företagare

Foto: Skuldkvot regel för företagare

Om du är en duktig företagare och investerar företagets vinster istället för att ta ut (onödigt) hög lön, straffas du av staten när du ska ta bolån – på grund att den “felkonstruerade” skuldkvots-regeln. Det är alltså väldigt osmart att vara smart!

Reglerna för bolån är förhållandevis enkla: När du ska ta ett lån för att finansiera en bostad ska banken ta hänsyn till om du lånar till mer än 50 procent av bostadens värde; då måste du amortera. 

  • Har du ett lån med belåningsgrad på mellan 70–85 procent av bostadens värde ska du amortera 2 procent (per år) ned till 70 procent och därefter 1 procent (per år) ned till 50 procent av bostadens värde.
  • Bankerna måste dessutom ta hänsyn till hur mycket du lånar i förhållande till din inkomst. Lånar du mer än 4,5 gånger din årsinkomst innan skatt så måste du amortera ytterligare 1 procentenhet utöver de ordinarie kraven (skuldkvots-regeln).

Och det är nu duktiga (och smarta, trodde vi) företagare får en rejäl smocka! Många måste nämligen amortera en extra % av bolånet varje år, eftersom de tar ut för “låg” lön. Men som alla företagare vet – det är nästan alltid bättre att återinvestera pengarna i företaget, än att ta ut onödigt hög lön till hög skatt. Och den där extra amorterings-procenten skulle göra ofantligt mycket mer nytta i företaget!

Det är tydligen inte smart att spara och investera

Låt mig ta ett exempel: Företagarparet Linda och Henric har köpt en ny villa för 10 miljoner kronor.

  • De tar ut lön upp till brytgränsen för statlig skatt (613 900 kr p.p. och år, efter grundavdrag). Detta är smart och de slipper onödig skatt. Pengarna gör bättre nytta i bolaget och de är sparsamma privat. Tillsammans har de då en bruttolön om 1 227 800 kr/år.
  • De väljer att inte ta utdelning, då de klarar sig gott på lönen och vet att pengarna gör mer nytta i företaget.
  • Privat har paret en förmögenhet om 5 miljoner kronor, som de placerat i indexfonder via ISK på Avanza. Denna förmögenhet har de skapat genom att spara 10 % av lönen varje månad.
  • Deras företag omsätter 5 MSEK per år men gör än så länge ingen vinst på pappret, då man satsat allt överskott på att växa snabbare och våga anställa personal. Inklusive sig själva har de skapat 5 arbetstillfällen.

Linda och Henric har alltså vågat starta företag (det vill politikerna!), vågat anställda och skapat arbetstillfällen (det vill politikerna!) och varit duktiga på att spara på sitt ISK (det vill politikerna!).

Mitt andra exempel: Samtidigt har vi paret Camilla och Musse, som är anställda på en statlig myndighet (båda två faktiskt, de var så de träffades). De har köpt en exakt likadan villa för 10 miljoner kronor (konstigt, men sant), men lever ett liv med andra förutsättningar.

  • Båda har en lön som uppgår till 79 500 kronor p.p. och månad. Tillsammans har de då en bruttolön om 1 908 000 kr/år.
  • De har ingen privat förmögenhet (förutom till egna insatsen för bostaden) och inget månatligt sparande, och hela lönen går åt varje månad.

Staten och banken behandlar företagare annorlunda

Nu är det dags för båda paren att gå till banken för att söka bolån. De vill båda ha bolån om 85 % (dvs 8,5 MSEK) av bostadens värde. Så här går det till för respektive par:

För anställda paret Camilla och Musse

– Tack och bock, ni har stabila anställningar och en lön som täcker skuldkvoten (som faktiskt landar på exakt 4,5, vilken tur!). Ni beviljas lån på fina villkor (trots att ni slösar bort hela lönen varje månad, säger de förstås inte).

För företagar-paret Linda och Henric

– Hmm, ni är företagare säger ni och väljer att inte ta ut hög lön. Då måste vi göra en mer omfattande undersökning av er ekonomi. Anställda har ni också, det är ju alltid en risk. Och ni tar inte ut utdelning? Och det är ingen vinst i bolaget? Återinvesterat pengarna i bolaget säger ni?

– Ni tar ut för låg lön för att komma under skuldkvots-taket (er skuldkvot är 6,9, den måste vara under 4,5). Att ni har byggt värde i företaget? Det spelar ingen roll. Att ni har en privat förmögenhet? Det spelar ingen roll. Regler är regler.

Bättre hög lön och slösande konsumtion, än sparsamt företagande

Det finns förstås ett smart tänk bakom skuldkvots-regeln. Du ska kunna betala din ränta och amortera av dina lån. Så långt allt väl! Men när sparsamma företagare som bygger värde i bolaget, och/eller en privat förmögenhet, drabbas med extra krav är det inte lika festligt.

Linda och Henric gör allt rätt, precis som politikerna vill. De startar företag. De anställer. De återinvesterar pengarna i företagets tillväxt. De sparar privat. De bygger värde! Och ändå straffas de med högre amorteringskrav eftersom de väljer att inte ta ut en (onödigt) hög lön. Dessutom anses deras inkomst vara mer osäker, eftersom de driver eget företag. 

På 5 års sikt behöver Linda och Henric amortera 425 000 kronor extra. Pengar som hade gjort betydligt större nytta i deras strävan att bygga ett framgångsrikt företag som skapar arbetstillfällen och skatteintäkter.

Camilla och Musse har visserligen en bra lön, men kan ingenting om privatekonomi och sparande. De använder varenda krona de tjänar och har inget sparande. Men staten (och i förlängningen bankerna) tycker att deras sätt är helt rätt och låter dem slippa det extra amorteringskravet. Så länge lönen är hög, är allt bra! Och som anställd är man ju “mer stabil” än om man är anställd i eget företag, eller hur?

Hur borde det vara istället?

Skuldkvotsregeln drabbar alltså skötsamma företagare  som bygger Sverige och som sköter sin ekonomi smart. Därför borde politikerna skapa nya regler, som räknar fler aspekter än lön som avgörande för det extra amorteringskravet. Privat förmögenhet borde definitivt räknas in i skuldkvotstaket. Borde vara enkelt fixat! Att visa värdet i ett mindre företag är förstås svårare. Men omöjligt?

Dessutom måste vi släppa föreställningen att anställning i någon annans företag (eller hos en kommun eller myndighet) är mer säkert än att vara anställd i det egna företaget. 

De företagare jag känner jobbar hårdare än andra, hittar alltid lösningar när det är tufft och har en förmåga att klara sig oavsett situation. 10 gånger av 10 lånar jag hellre ut pengar till en företagare, som jag vet kommer att lösa återbetalningen. Jag skulle vara mycket mer tveksam att låna ut till någon som är beroende av en anställning för att kunna betala tillbaka – han eller hon kan ju få sparken när som helst. Det kan inte en företagare.

Låt skuldkvoten vara kvar, men bygg den på ett sätt som inte drabbar dem som bygger Sverige; skötsamma företagare som skapar värden utan att ta ut onödigt hög lön för privat konsumtion!

Ps. Har jag själv drabbats av ovan? You bet! 3 times and counting…

/Gustaf Oscarson
vd, Driva Eget

Fotnot: Ovan exempel är förstås dragna till sin spets och det finns många situationer där skuldkvots-regeln faktiskt fungerar bra. Men – i många fall kommer sparsamma och ambitiösa företagare i kläm. Det borde vi kunna ändra på.



ANNONS

Innehåll från Toborrow

Partner

Så här boostar du företagets kassaflöde - utan lån!

Behöver ditt företag bättre likviditet, men du vill undvika lån? Här är strategin som allt fler småföretagare använder för att säkra likviditeten.

toborrow_logo
Toborrow 12 maj, 2025 4 minuters läsning
Factoring

Foto: toborrow-maj

Att ha en stabil likviditet är avgörande för alla företag, men i dagens ekonomiska klimat är det en utmaning som många småföretagare kämpar med. Långa betalningstider från kunder, stigande kostnader och oförutsedda utgifter kan snabbt skapa stress kring kassaflödet.

För att hantera dessa utmaningar krävs smarta lösningar som inte bara löser tillfälliga problem utan också bidrar till långsiktig ekonomisk stabilitet. Låt oss berätta om en smart lösning många företagare missar – factoring!

Bästa tipset direkt! Hos Toborrow kan du göra en enda ansökan och låta flera aktörer ge ditt företag bästa villkoren för factoring. Hur bra villkor kan ditt företag få – värt att testa här va? 

Utmaningen med långa betalningstider

En av de största utmaningarna för småföretagare är långa betalningstider. Kunder kan ta upp till 30, 60 eller till och med 90 dagar på sig att betala sina fakturor, vilket binder upp kapital som företaget behöver för att täcka löpande kostnader som löner, hyra och inköp. Denna väntan kan skapa stora likviditetsproblem, särskilt för företag som har små marginaler.

Factoring – en lösning för snabbare kassaflöde

För företag som vill undvika att ta nya lån kan factoring vara en effektiv lösning. Genom att sälja eller belåna sina fakturor får företaget tillgång till kapital direkt, vilket gör det möjligt att hantera löpande kostnader och planera framåt utan att behöva vänta på kundernas betalningar.

Factoring kan göras på två olika sätt:

Fakturaköp

Ditt företag säljer sina fakturor till en factoringpartner och får en stor del av fakturans värde utbetalt direkt.

Fakturabelåning

Ditt företag använder sina fakturor som säkerhet för att få en kredit hos en factoringpartner.

Båda alternativen ger snabbare kassaflöde och hjälper ditt företag att hantera likviditetsutmaningar utan att öka skuldsättningen.

Vill du veta vilka factoring-villkor just ditt företag kan få? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Fler fördelar med factoring

Till skillnad från traditionella lån innebär factoring ingen ny skuld i balansräkningen. Detta är särskilt fördelaktigt för företag som redan har hög skuldsättning eller som vill behålla en stark kreditvärdighet. Genom att använda factoring kan företag frigöra kapital från befintliga tillgångar, vilket ger större ekonomisk flexibilitet och möjligheter att investera i tillväxt.

Andra fördelar med factoring kan vara:

  • Minskad administrativ belastning: Factoringpartnern hanterar ofta påminnelser och inkasso.
  • Bättre kassaflödesprognoser: Du vet exakt när pengarna kommer in.
  • Starkare förhandlingsposition mot leverantörer: Med snabbare tillgång till kapital kan du förhandla bättre inköpsvillkor.

Psst! För att få bästa finansieringsvillkoren behöver ditt företag ha ett bra kreditbetyg. Här kan du testa ditt kreditbetyg (utan kreditupplysning och helt kostnadsfritt).

Är factoring rätt för ditt företag?

Factoring passar särskilt bra för företag som:

  • Har kunder med långa betalningstider
  • Vill stärka sin likviditet utan att ta nya lån
  • Behöver snabb tillgång till kapital för att täcka löpande kostnader eller investera i tillväxt
  • Har ett växande fakturaflöde och vill behålla kontrollen över ekonomi

Toborrow hjälper dig hitta rätt factoringpartner

På Toborrow kan du enkelt jämföra olika factoringlösningar och hitta det alternativ som passar bäst för ditt företag. Toborrow står på din sida – inte bara för att hjälpa dig få de bästa villkoren, utan också för att fungera som ett bollplank kring vilken finansieringsform som faktiskt är rätt för dig. I vissa fall kanske factoring är bättre än ett traditionellt företagslån eller leasing.

Tips! Vill du veta vilka factoring-villkor just ditt företag kan få? Det är helt kostnadsfritt hos Toborrow – läs mer här.

Om Toborrow
I Sverige finns över en halv miljon småföretagare, var och en med sin unika behov och utmaningar. När det gäller finansiering är det avgörande att välja rätt lösning vid rätt tidpunkt. På Toborrow förstår vi vikten av att jämföra lånevillkor och hitta de bästa alternativen för att stödja företagets tillväxt.

Vi är mer än bara en digital tjänst – vi är din samarbetspartner. Vårt team av kreditspecialister guidar dig genom hela processen och hjälper dig att välja den bästa finansieringen för företagets behov, vare sig du behöver kapital för expansion, investering eller likviditet.

Men vad krävs egentligen för att få ett företagslån eller factoring? För att kvalificera sig behöver ditt företag ha en giltig bolagsform och vara registrerad i Sverige. Det är också viktigt att ditt företag har en god kreditvärdighet och en stabil ekonomi.

Vår ansökningsprocess är helt digital och signeras med BankID. Inom 24 timmar får du låneerbjudanden från flera långivare på vår plattform. Du väljer det erbjudande som passar dig bäst. Ansökan är kostnadsfri och ej bindande.



Personlig Utveckling & Hälsa

4 saker framgångsrika företagare gör på fritiden

Vill du veta vad framgångsrika människor gör på fritiden? I den här videon får du fyra enkla tips du kan kopiera direkt, och som hjälper dig att skapa ett liv som föder framgång. Missa inte!

Gustaf Oscarson
Gustaf Oscarson 11 juni, 2025 2 minuters läsning
vad fo¨retagare go¨r pa° fritiden

Foto: Unsplash

Vi människor har aldrig haft så mycket tid över som nu. Va, tänker du! Mitt liv är ju fullt hela tiden. Ja visst, men frågan är vad din tid är full med. Sociala medier? Nyheter? Tv-serier? Meningslösa möten utan agenda? Transportsträckor till jobb och dagis?

För att lyckas riktigt bra med det du vill, behöver du energi. Och fokus. Och kunskap. Och din uppgift som ledare är att skaffa allt detta på din fritid, så att du kan vara ditt allra bästa jag när du är på ditt företag. Och hur lyckas vi med detta?

Jo, vi byter ut alla dagens onödiga distraktioner mot fyra enkla aktiviteter – som nästan alla framgångsrika människor använder sig av (på ett eller annat sätt).

4 saker framgångsrika människor gör på fritiden

Träning

Låt oss vara ärliga, kan du komma på någon rimlig anledning till att inte röra dig en timme  om dagen? Inte vi heller. Inte tid? Gör om ett av dagens möten till en långpromenad, så har du löst biffen.

Läsning

Readers are leaders, och allt du lärde dig i skolan är daterat. För att bli riktigt vass som människa och företagare, tror vi att du ständigt behöver uppgradera dig. 20 minuters ny kunskap om dagen, kan det verkligen vara så svårt att få till? Knappast.

Meditation

För vissa av oss känns det läskigt. Onödigt. Flummigt. Men forskningen talar tydligt – de positiva effekterna är överväldigande. Och du behöver hitta fokus för att lyckas riktigt bra med ditt företag och ditt liv. Börja med 10 minuter om dagen, och använda gärna vår favoritapp Headspace för att komma igång supersnabbt.

Passioner/hobbies

Ditt företag är inte allt, och det är spännande att se att nästan alla framgångsrika företagare också har spännande hobbies. Segling, äventyr, dataspel, broderier… Vad det än är, kan en hobby som gör dig riktigt passionerad vara en perfekt oas för att koppla bort företaget. Tips: om du jobbar med huvudet i ditt företag, brukar en mer fysisk hobby vara allra bäst. Eller tvärtom…

I denna video får vi en riktigt spännande genomgång som lär dig hur du kan komma igång med dessa fyra strategier – 4 saker framgångsrika människor gör på fritiden.



Cookies

Den här webbplatsen använder cookiesför statistik och användarupplevelse.

Driva eget använder cookies för att förbättra din användarupplevelse, för att ge underlag till förbättring och vidareutveckling av hemsidan samt för att kunna rikta mer relevanta erbjudanden till dig.

Läs gärna vår personuppgiftspolicy. Om du samtycker till vår användning, välj Tillåt alla. Om du vill ändra ditt val i efterhand hittar du den möjligheten i botten på sidan.